Isınmak maliyetli bir uğraştır...... |
Bir araştırma yapmışlar ve sonuç şu; evdeki enerjinin yüzde 40'ı yalıtımı olmayan binaların dış duvarlarından, yüzde 30'u pencerelerinizden, yüzde 17'si dış kapılardan, yüzde 7'si çatılardan, yüzde 6'sını ise zeminden kaybediyoruz.
Bu şu anlama geliyor, zeminde sağlam bir ısı yalıtımı (şimdi çok güzel, oldukça kalın malzemeler kullanıyorlar) olan, güzel, kaliteli pencereler (sağdan soldan soğuk almayan) kullanılan, dış cephede mantolama uygulanmış, duvarları arasında ısı izolasyon malzemeleri kullanılan binalar bir sıfır önde.
Diyelim ki eviniz merkezi sistem veya kombi ile ısınıyor. Öncelikle her odanın eşit şekilde, aynı derecede ısındığından emin olun. Bir odanız eğer hiç ısınmıyor veya daha az ısınıyor ise bu şu anlama gelir, odalarınız arasında ısı kaybı var, bir şekilde kaçak var gibi düşünebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi artık zorunlu hale getirilen ama yine de çoğu binada göremediğimiz mantolama sisteminin yakıt masrafını çok ciddi oranlarda düşürdüğü biliniyor. Bunun yanında çatınızı da izole ettirin ki şu yüzde 7'lik kayıptan kurtulun.
Devletin bu konularda ciddi yaptırımları var, 2017'ye kadar Enerji Kimlik Belgesi olmayan her bina bu belgeye bir şekilde sahip olacak ama siz yine de bu tarihi beklemeyin, cebinizden çıkan her bir fazla kuruş, hem sizin hem de devletin ekonomisine ciddi bir yıkım olarak geri dönmektedir.
Isı yalıtımının bir diğer avantajı da ciddi oranda sağlanılan ses yalıtımıdır. Daha konforlu bir yaşam için evinizdeki duvarlara bile yalıtım panelleri taktırmak gibi bir fikir hiçte saçma olmayacaktır.
Bütün bunların yanında mümkünse pencerelerinize çift cam taktırın. Bir de aklıma gelmişken söylemekte fayda var, ısı kaynaklarının sağına soluna, çok yakınına, üzerine hiç bir cisim koymayın. Demek istediğim radyatör peteklerine tabiri caizse yapıştırdığınız bir koltuk, üzerinde sürekli kuruttuğunuz havlularınız, perdeleriniz ısı kaybına yol açacaktır.
Güneş enerjisi panellerinden sonuna kadar yararlanın, inanın yarım saat güneş gören paneller ciddi miktarda sıcak su üretimi yapabiliyor ve özellikle güney kesimde, bol güneşli kentlerimizde oturanlar çok iyi bilir güneş enerjisi panelleri sıcak su ihtiyacını hemen hemen bütün bir yıl karşılayabilmektedir
Soba kullananlar ise evdeki ve binadaki yalıtım problemlerini hallettikten sonra, baca temizliklerini düzenli yaptırdıkları ve kaliteli kömür kullanarak, doğru yakma talimatlarına (sobayı üstten yakın, kömürün tam alev almasına dikkat edin ve kovanızı düzenli boşaltın) uyarlarsa ciddi tasarruf sağlayacaklardır.
0 yorum:
Post a Comment