Meme İltihabı ve Tedavisi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday, 30 December 2013 | 02:05

Meme iltihabı yani tıp dilinde bilinen adı ile mastit, hormanal bakımdan en aktif dönem olan 18-50 yaş aralığı arasında görülen meme hastalıklarından bir tanesidir. Meme de enfeksiyon ya da iltihap şeklinde kendisini gösterir. Emzirme döneminde veya bebeği sütten kesme döneminde en sık görülmekle birlikte bu dönemler dışında da görülme olasılığı çok fazladır. Fakat iki ayrı dönem olan bu dönemlerde oluşma nedenleri farklılık göstermektedir. Biz bu yazıda emzirme dönemimde görülen meme iltihapları hakkında bilgi vereceğiz.

Emzirme döneminde memede görülen enfeksiyonlardan bir tanesi olan meme iltihabı, en sık doğumdan sonraki 3 ay içerisinde görülür. Vücut direncinin azaldığı bu dönemlerde, meme balında bir çatlak veya ciltte meydana gelen bir sıyrık bakterilerin içeri girmesine ve enfeksiyon yaratmasına neden olur. Bakterilerin girmiş olduğu meme içerisindeki süt bezleri boşalmıyorsa, bakteriler için daha fazla yaşam alanı oluşur ve enfeksiyon ciddi boyutlara ulaşabilir.

Meme İltihabı Belirtileri Nelerdir :

  1. Memede meydana gelen ağrı, kızarıklık veya şişlik
  2. Memede meydana gelen hassasiyet
  3. Meme ucunda meydana gelen akıntı, iltihap
  4. Koltuk altı bezlerinde şişme
  5. Memede ele gelen kitle.
  6. Üşüme ve titreme
  7. Grip benzeri yaşanan ağrılar
Süt vermeye yeni başlayan anneler ilk başlarda yaşadıkları bu rahatsızlıkların nedeninin meme iltihabı olduğunu anlamayabilirler. Fakat dikkat edilmediği takdirde bu enfeksiyon ciddi göğüs hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Ayrıca meme kanserine çok benzeyen belirtiler yaşandığı için, eğer memede kanser riski varsa bu saptanamayabilir.

Meme İltihabı Tedavisi :

Anne yukarıda yazmış olduğumuz belirtilerden birini ya da birkaç tanesini yaşadığı zaman hemen doktoru ile iletişime geçmelidir. Doktor tedavi şekline hastalığın hangi aşamada olduğuna göre karar verecektir. Doktor antibiyotik tedavisine başlayabilir. Fakat antibiyotik tedavisine başlanılmasına rağmen sonuç vermeyen hastalıklarda süt kanallarının boşaltılması sağlanabilir. İleri aşamalarda olan iltihaplar içinse cerrahi müdahale gerekebilir.

Meme İltihabını Engellemek İçin Yapılması Gerekenler :

Mastit adı ile de bilinen iltihap, yeni doğum yapmış anneler için ciddi bir endişe konusu oluşturmaktadır. Alınacak bazı basit önlemler iltihap oluşmasını ve iltihabın derecesinin artmasını engelleyebilir.

1.      Doğum yaptıktan sonra bol bol dinlenmeye özen gösterin. Bebeğinizin uyuduğu her süre zarfında sizde uyumaya çalışın. Çünkü bakteriler vücudun dirençsiz düştüğü zamanlarda daha hızlı çoğalırlar.
2.      Günlük olarak en az 2 litre su için.
3.      Bu süreç esnasında emzirmeye devam edin. Göğsünüzde meydana gelen iltihap hiçbir şekilde bebeğe geçmez. Emzirirken göğsünüz aşırı derecede acısa bile emzirmekten vazgeçmeyin. Çünkü süt kanalları boşalmadığı takdirde enfeksiyon daha ciddi bir boyut kazanacaktır.
4.      Her emzirmenizde memelerinizi sıcak nemli bez ile temizleyin. Ağrılı göğsünüze sıcak nemli bezle kompres uygulayabilirsiniz. Böylelikle ağrınızda azalacaktır.
5.      Emzirerek sütünüzü tamamen boşaltamıyorsanız göğüs pompası yardımı ile sütünüzü tamamen boşaltın.
6.      Doğumdan 2-3 ay önce göğüs kremleri kullanmaya başlayın.


0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..