Hamilelik döneminde alınan kiloların büyük bir kısmı emzirme döneminde verilmektedir. Uzmanlar ortalama olarak 9-12 kg. arası kilo alan bir annenin, emzirme döneminde beslenmesine dikkat ettiği ve etkin bir emzirme sayesinde ortalama olarak 6 ay içerisinde eski kilosuna kavuştuğunu söylemektedirler. Hamilelik sırasında alınan fazla kilolardan hemen kurtulmak endişesi ve bu anlamda yapılan hızlı kilo verdiren düşük kalorili diyetler süt verimini ve anne sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.
Doğumdan hemen sonra anne sütünün hemen gelmemesi anneyi endişelendirebilir. Anne bebeğine yetersiz olduğunu düşünerek, sütünün çoğalması için yanlış bir beslenme yöntemi seçebilir. Fakat doğumdan sonra sütün hemen gelmesi için veya süt veriminin artması için aşırı yağlı, şekerli yiyecekler tüketen anne emzirme döneminde kilo vermek yerine aksine kilo almaya başlayabilir.
Emzirme döneminde beslenmede dikkat edilecek hususlar :
- Yeterli miktarda protein alınmalıdır.
- Günde 2,5 - 3 litre su tüketin. Su süt verimi için en önemli besindir.
- Aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun.
- Canınız tatlı yemek istediğinde bu ihtiyacınızı sütlü tatlılar ya da meyve ile karşılamaya çalışın.
- B12 vitamini süt verimliliği için çok önemlidir. Bu yüzden haftada 2 kere balık tüketmeye çalışın.
- Bebek her ağladığında emzirin. Sık sık emzirmek süt bezlerini uyararak süt veriminin artmasına yardımcı olacaktır.
- Folik asit gebelik döneminde olduğu kadar emzirme dönemimde de önemli bir yer tutmaktadır. Bu yüzden bol bol yeşil yapraklı sebze tüketin.
- Emzirme döneminde ortalama olarak 6 ayda, anne eski kilosuna kavuşacağı için, beslenmeyi olumsuz yönde etkileyecek diyetlerden uzak durmalı, kilo verme endişesine kapılmamalıdır.
- Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir.
0 yorum:
Post a Comment