Gebelik Döneminde Bitki Çayı Tüketimi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday, 26 July 2013 | 04:56

Hamilelik döneminde vücudun çalışma şekli değişmekte, vitaminlere ve sıvı tüketimine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bebeğin ve annenin sağlığı için hangi sıvıdan tüketilmesi gerektiği başlı başına bir konu olmakla birlikte, bu sıvıların dozunun ne şekilde olması gerektiği de ayrı bir konu oluşturmaktadır.
Hamilelik döneminde bitki çayı tüketimi ise daha hassas bir konu olmaktadır. Bitki çayları hamilelik bulantılarını ve kusmaları ciddi anlamda azaltabildiği gibi, aşırı tüketildiğinde  bebeğe ve anne adayına zarar verebilmektedir.

Hamilelik döneminde bitki çayı tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar :

  1. Bitki çayı tüketirken etken maddelerine çok dikkat etmelisiniz. Zira etken maddelerinin oranları fazla olan bitki çayları düşük riskine neden olabilmektedir.
  2. Hamilelik döneminde özellikle kış aylarında, gribal enfeksiyona yakalanmamak için bitki çaylarından faydalanmakta fayda vardır. Fakat bu bitki çaylarının eczanelerden ya da marketlerden alınan poşet bitki çayları yerine, aktardan alıp evde kendinizin kaynattığı bitki çaylarından olması daha sağlıklı olacaktır.
  3. Bulantı ve kusma problemi yaşayan anne adayları adaçayından faydalanabilirler. 5-6 dal adaçayını kaynamış suya atıp 3-4 dakika demledikten sonra tüketebilirsiniz. Bulantıyı önlemenin yanı sıra sakinleştirici etkisi de bulunan adaçayını günde en fazla 2 fincan tüketin.
  4. Ahududu çayından özellikle uzak durmanız çok önemli.Çünkü ahududu çayının doğum kasılmalarının başlamasına neden olarak erken doğum riskine neden olduğu uzmanlar tarafından kabul görmüş bir gerçektir.
  5. Anason, ebegümeci, ısırgan, rezene, meyan kökü, biberiye, adaçayı ve civanperçemi aşırı tüketildiğinde kasılmaları uyarıp, düşük riskini artıracak bitkiler arasındadır.
  6. Melisa yaprağının, hamileleri rahatlatan ve uyumalarına yardımcı olan, gaz giderici özelliği olduğu bilinmektedir.
  7. Sinemaki ve zencefil çaylarının da hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekir. Zencefil çayının ağrılara yol açabileceği, sinemakinin ise bazı vitemin ve minarellerin emiliminde zorluk çıkartabileceği söylenmektedir.
  8. Yeşil çayın ise içerisinde kafein bulunmasından dolayı, yine vitaminlerin emiliminde sıkıntı yaratabileceği söylenmekle birlikte tıbbi olarak kesin bir kanıtı bulunmamaktadır.
Özetleyecek olursak, anne adaylarının hamilelik döneminde bitki çayı tüketimi konusundaki sınırlarını iyi bilmesi gerekmektedir. Bazı bitki çaylarından ise özellikle uzak durulması gerekmektedir. Hamilelik döneminde rahatsızlığınızda ilaç kullanmak yerine bitkisel çözümlerden faydalanmak istiyor ve bu yüzden bitki çayı tüketmek istiyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşmeli ve onun uyarılarını dikkate almalısınız.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..