Gün içerisinde sıklıkla tükettiğimiz bitki çaylarının nelere iyi geldiğini, tükettiğimizde vücudumuzda nelerin değiştiğini biliyor musunuz?
Hangi bitki çayı neye iyi gelir ?
Ihlamur :
- Hazımsızlığı giderir ve sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
- Sakinleştirici etkisi sayesinde uyku problemi yaşayanların bu problemlerini azaltır.
- Soğuk algınlığı, grip ve nezleye iyi gelir.
- Öksürüğü azaltır.
- Ateş düşürücü etkisi vardır.
- Mideyi rahatlatır, rahat gaz çıkarılmasına yardım eder.
Ada Çayı :
- Toksinlerin vücuttan atılmasından yardımcı olur.
- Mantar hastalıklarına karşı etkilidir.
- Sakinleştirici özelliği vardır.
- Gaz gidericidir.
- Mide bulantısına iyi gelir.
- Soğuk algınlığına iyi gelir.
- Üst solunum yolu ile ilgili hastalıklarda tedavi edicidir.
- Günlük K vitamini ihtiyacının belirli bir kısmını karşılar.
Biberiye Çayı :
- Cinsel gücü atırır.
- Sindirim sistemi üzerinde uyarıcı etkisi vardır.
- Kabızlık sorununuz varsa biberiye çayı kabızlık problemlerinde etkilidir.
- Mide, bağırsak, safra kesesi hastalıklarına iyi gelir.
- Vücutta oksijen taşınmasında yardımcı olur.
- Konsantrasyonu güçlendirir.
Rezene Çayı :
- Gaz sancısının neden olduğu kramplarda etkilidir.
- Gaz giderici etkisi ile mideyi rahatlatır.
- Sakinleştirici özelliği vardır.
- İdrar yolları iltihabı ya da böbrek taşı gibi rahatsızlıklar yaşıyorsanız rezene çayını tüketebilirsiniz.
Isırgan Otu Çayı :
- Böbrekleri temizleyerek, idrar yolları ile ilgili yaşanılan hastalıklara iyi gelir.
- Kansere karşı etkilidir.
- Romatizma, gut hastalığı, sarılık gibi hastalıklara iyi gelir.
- Isırgan otu ile kaynattığınız su ile saçlarınızı duruladığınızda saçlarınız daha parlak görünür.
Nane Çayı :
- Omega 3 ve C vitamini yönünden zengindir.
- Mide rahatsızlıklarını giderir.
- Sakinleştirici etkisi vardır.
- Hazımsızlığa iyi gelir.
- Astımda ve alerjik öksürüklerde etkilidir.
- Solunum yolları ile ilgili bir rahatsızlık geçirdiğinizde, nane çayını kaynatıp buharını solumak iyi gelecektir.
- İçerisinde manganez ve betakeroten bulunur.
Yeşil Çay :
- Düzenli olarak tüketildiği zaman kanser riskini azaltır.
- Çok güçlü bir antioksidan olması sebebi ile vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Diş eti hastalıklarının geçmesinde yardımcı olur ve diş çürümesini önler.
- Kan basıncını düzenler.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Bitki Çayları Nasıl Hazırlanır ?
Bitki çaylarının hazırlanma süreci hemen hemen aynıdır. Bir tutam bitki çayını demliğe koyun ve kaynamış, mümkünse klorsuz suyu üzerine ekleyin.
8-10 dakika demlendikten sonra çayınızı süzüp için. Aynı bitkiyi birden fazla demlemeyin, mümkün olduğunca demlediğiniz anda tüketin. Ayrıca günlük tüketilen miktarların
2-3 fincandan fazla olmamasına dikkat edin.
0 yorum:
Post a Comment