Kansızlık (
anemi),
kırmızı kan hücrelerinin fonksiyonlarındaki ve sayılarındaki anormallik olarak tanımlanabilir. Daha geniş bir ifade ile damar içerisinde dolaşan kandaki alyuvar miktarının veya hemoglobin içeriğinin kişinin
yaş ve
cinsiyetine göre normal olarak kabul edilen değerlerin altında olmasıdır. Kansızlık kişilerin yaşam kalitesini az bir oranda da olsa düşürmektedir. Kansızlık özellikle çocukların
zihinsel gelişimi üzerinde çok etki göstermektedir. Görünürde hiçbir rahatsızlığınız olmadığı halde kendinizi yorgun, halsiz, iştahsız hissediyorsanız kan değerlerinize baktırmanızda fayda var.
Aneminin (kansızlığın) belirtileri;
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Ellerde üşüme
- Baş ağrısı ve dönmesi
- Ayak bileklerinde şişkinlik
- Zaman zaman ishal ve kusma
- Ağız kenarında çatlaklar
Bu belirtiler ilk başta olmakla birlikte her anemi hastasında görülecek şeklinde bir kaide yoktur. Belirtiler kansızlığın çeşidine, miktarına ve oluşum nedenine göre değişir.
Peki kansızlığa neler neden olur ?
- Gebelik ve emzirme döneminde artan demir gereksinimi. Bu sebep kansızlığın özellikle bayanlarda daha fazla görülmesinin en baştaki nedenidir.
- Aşırı ve sık adet kanamaları
- Alyuvarların yetersiz üretimi
- Alyuvarların dolaşımındaki aşırı yıkım (hemoliz)
- Dengesiz ve bilinçsiz bir şekilde yapılan şok diyetler
- Vejeteryan beslenme alışkanlıkları
Kansızlığı olanlar nasıl beslenmeli ?
- Özellikle demir bakımından zengin olan ıspanak, dalak, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru baklagiller, pekmez, tahin, kırmızı et, balık, karaciğer, portakal, elma gibi besinler fazlaca tüketilmelidir.
- Çay ve kahve içerisinde bulunan maddeler demir emilimini azalttığı için mümkün olduğu kadar az çay ve kahve tüketilmeli.
- Günde yarım litreden fazla süt tüketmek vücutta bulunan demir emilimini azaltır, bu yüzden yarım litreden fazla süt tüketilmemeli
- Besinlerde bulunan demirin emiliminin tamamı vücut tarafından gerçekleştirilmez. C Vitamini demir emilimini arttırır. Bu yüzden özellikle C Vitamini içeren portakal suyu, greyfut suyu, ananas suyu gibi meyve sularını demir içerikli besinlerle birlikte tüketmelisiniz.
- Kalsiyum, demir emilimini azalttığı için kalsiyum içeren besinleri çok fazla tüketmemeliyiz, özellikle demir içeren besinler ile birlikte demir içeren besinlerin tüketilmemesi gerekir.
Demir eksikliği tedavisi uygulanırken, özellikle demir eksikliğine vücutta neyin neden olduğu bulunmalı ve bu sebep ortadan kaldırılmalıdır. Eğer demir eksikliğine sebep olan unsur bulunup tedavi edilmezse kansızlık için kullanılan ilaçların etkisi hissedilmeyecektir.
0 yorum:
Post a Comment