Hemen hemen her anne ve baba çocuğunu büyütürken, belli dönemlerde
yemek yeme problemi yaşar. Büyüme ve gelişme döneminde beslenmenin sağlıklı ve dengeli olması çok önemlidir. Eğer sizde çocuğunuza yemek yedirirken problem yaşıyorsanız ve bu problem ile nasıl başa çıkarım diye düşünüyorsanız, işte size birkaç öneri :
Çocuğunuzun iştahını artırmak için öneriler :
- Nasıl yetişkenlerde yorgun ve uykulu olunan zamanlarda iştah kapalı oluyorsa, çocuklarda da durum aynıdır. Bu yüzden çocuğunuz yorgun ve uykulu olduğunda yemek yemesi için zorlamayın, öğün saatlerini uyku düzenine göre ayarlayın.
- Çocuğunuza beslenmenin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu anlatın. Bu konu ile ilgili hikayeler anlatın. Yemek sırasında tükettiği besinin faydalarını anlatacak şekilde sohbet edin. Büyüme aşamasında beslenmenin ne kadar önemli olduğunu kavrayabilen çocuk, iştahsızlık problemi ile kendi kendine başa çıkmaya çabalayacaktır.
- Çocukların metabolizma yapısı ve enerji ihtiyaçları farklıdır, ve unutmamak gerekir ki, mideleri yetişkinlere göre daha küçüktür. Bunu düşünerek, ondan sizin kadar acıkmasını ve sizin kadar büyük porsiyonlar tüketmesini beklemeyin. Çocuğunuzun acıktığını anlaması için ona fırsat verin, yemek yemek istemediği zaman zorlamayın.
- Yemek yediği sırada çocuğunuza müdahale etmeyin. Bırakın döksün, gerekirse etrafa yemek artıklarını saçsın. Kendince yemek yemeyi eğlenceli hale getirsin. Yemek yemenin eğlenceli olduğunu düşünen çocuk beslenme zamanında size zorluk çıkarmayacaktır.
- Çocuğunuzu yeni bir besin ile tanıştırdığınızda alışması için ona zaman verin. Uzmanlara göre damak tadının yeni besinlere alışması için ortalama olarak 8-10 kere denemeniz gerekiyor.
- Yetişkenlerde olduğu gibi çocuklarda da damak zevkinin olduğunu unutmayın. Eğer bir besini sevmiyorsa ve tüketmek istemiyorsa, o besini yemesi için zorlamayın. Bırakın sevdiği yemekleri yesin.
- Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Neşelenen ve keyfi yerinde olan çocuk daha keyifli yemek yiyecektir.
- Yemek aralarında çocuğunuzun iştahının kesilmesine neden olan yiyeceklerden çocuğunuzu uzak tutun. Şekerli yiyecekler ve gazlı içecekler iştah kapanmasına neden olacaktır.
- 7. aydan itibaren çocuklarınıza pütürlü gıdalar vermeye başlayın. Yiyeceklerin bulamaç halinde olmamasına özen gösterin, çünkü sürekli bulamaç halinde beslenen çocuklar tekli gıda tatlarına alışmakta zorluk çekebilir. 2 yaşından itibaren tok bile olsa sizinle birlikte sofraya oturma alışkanlığı edindirin.
- Sevmediği bir besin sofraya konduğu zaman yemek istemezse, çocuğunuza ısrar etmeyin. Ama sevmediği yemek yerine herhangi bir alternatif de sunmayın. Örneğin çocuğunuz ıspanak sevmiyorsa ve yemek istemiyorsa ıspanak yerine makarna yemesine izin vermeyin.
- Gereğinden fazla süt tüketmek midenin şişmesine ve tokluk hissedilmesine neden olacaktır. Çocuğunuzun süt tüketimini günlük 2,5 su bardağı, yani yarım litre süt ile sınırlandırın.
0 yorum:
Post a Comment