Tanrı İnanışı
Yahudilik, Müslümanlık ve Hristiyanlık, Hinduizm ve Budizm’in aksine tek tanrılı inanışlardır. Bu üç dinin mensupları tek bir tanrının varlığına inanırlar. Hristiyanlıktaki tek tanrı anlayışına ek olarak, belli bir hipotezden bahsedebiliriz, çoğunuzun bildiği Baba,oğul, ve kutsal ruh üçlemesi.Bu üç dine göre Tanrı her şeyin başı ve sonudur, tek sahibidir ve kaynağıdır. Tanrı bağışlayıcıdır, kural koyandır, insanoğlunun iyiliği için yol göstericidir. Bu üç dine göre şeytani durumlar ve acı daimi olmayacaktır, her şeyin bir mükafatı vardır. İyilik ve kötülük hem bu dünyada hemde sonsuz ahirette karşılık bulacaktır.
Cennet, Cehennem, Melekler ve Peygamber İnanışı,
Bu üç dinde de isimleri farklı olsa da, her daim Allah'ın yanında olan, iyi kullara Cennet mükafatı vardır. Günahkarlar Cehennem azabını tadar ve Allah’ın meleklerine olan inanç bu üç din içinde geçerlidir ve Şeytanın varlığına inanılır. Yine bu üç dine göre, Allah insanlarla iletişim halinde olabilir ve insanlarda Tanrı ile iletişeme geçebilirler ve geçmeliler. Peygamberler vasıtasıyla bu iletişim sağlanmıştır. Hristiyanlıkta Hz. İsa, Yahudilikte Hz. Musa ve Müslümalıkta ise Hz. Muhammed (sav) yaşantılarıyla insanlara yol gösteren, Allah’ın bu iletişimi sağlamak, insanlara doğruyu güzeli göstermek için gönderdiği sadık kullarıdır, bildiğiniz üzere kutsal kitapların (Kuran’ı Kerim, İncil ve Tevrat) hepsi aynı amaca hizmet etmektedir.Allah insanlara düşünmeleri için akıl vermiştir. Her insanda vicdan duygusu vardır. Akıl ve vicdan bir araya geldiğinde insanları bir zırh gibi kuşatır. Bu üç dinde de öldürmek, masumun canını yakmak, zulüm etmek, intihar etmek, cana kıymaya aracı olmak şiddetle yasaklanmıştır. Kendi kendine yetemeyen, sakat, hasta, fakir fukara, yetime yardım etmek doğru insan, inançlı karakter göstergesidir ve bu dinlerde, bu gibi muhtaç insanlara yardım şart koşulmuştur.
Her üç dinde de ortak olan bir diğer şey ise kendine ne diliyorsan, ne olmasını istiyorsan, başkalarına da aynısını yap ve onları dile kuralıdır. Bu aslına bakarsanız altın bir kuraldır. Her dinde de ibadet kavramı mevcuttur, uygulamalar ne kadar farklı olsa da amaç aynıdır, Allah'a biraz daha yakın olabilmek ve sevap kazanmak. Kutsal mekanlar, hacılık kavramları gibi ortak ifadeler de vardır.
Sizlere Peygamberlerin birkaç sözüyle veda etmek istiyorum;
Hz. İsa;
- Dünya sevgisi bütün kötülüklerin başıdır. Gözde bakışı, kalpte şehveti büyütür.
- Yemin ederim ki, nefsin isteklerine uymak, sahibine uzun süren sıkıntı bırakır.
- Dünya'dan geçmeye bakın. Tamiri ile uğraşmayın.
- Dünyayı isteyen deniz suyu içene benzer. Ne kadar içerse, harareti o kadar artar ve nihayet ölür.
- Günahlarını hatırladığı zaman ağlayana, dilini koruyana ve başını sokacak kadar evi olana müjdeler olsun.
Hz. Muhammed (sav)
- İman iki eşit parçadır. Yarısı sabır, yarısı şükürdür.
- Sonradan özür dilemeyi gerektiren şeyleri yapmaktan kaçınınız.
- Haset, ateş nasıl odunu yer yutarsa iyilikleri yer yutar, mahveder.
- Mazlumun bedduasından sakınınız. O dua ile Allah arasında perde yoktur.
- Dostlukta da düşmanlıkta da aşırıya kaçmayın.
- Bir gün birisiyle dost olduğunuzda, yarın onun bir düşman olabileceğini unutmayın.
- İnsanların en hayırlısı, ahlakı en güzel olanıdır.
Hz. Musa
- Eğer kötülük yapıyorsak, mutluluğu boşuna bekleriz. Herkes yaptığı kötülüğün cezasını bir gün mutlaka öder.
0 yorum:
Post a Comment