Ana Sayfa » , , , , , , » KEMİK ERİMESİNİN (OSTEOPOROZ) NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

KEMİK ERİMESİNİN (OSTEOPOROZ) NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday, 22 February 2013 | 00:55


Kemik erimesi (osteoporoz), kemik direncinin azalması ile birlikte kemiklerin kırılması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Normal şartlar altında insan vücudundaki kemikler kişinin yaşamı boyunca kendisini yenileyen ve biçimlendiren bir yapıya sahiptir. Kemik kırılmalarının yeniden yapılanmadan fazla olduğu durumlarda kemik erimesi ortaya çıkar. Günümüzde en fazla görülen kemik hastalıklarından birisi olan kemik erimesine neden olan faktörler başında hormonal denge ve genetik özellikler gelir.

Bunun yanı sıra kötü beslenme, hareketsiz bir yaşam, aşırı alkol ve sigara tüketimi de kemik erimesi yaşanmasına neden olabilecek faktörler arasında yer alır. Özellikle menopoz dönemine girmeye başlayan  kadınların östrojen hormonunun azalmasından dolayı kemik erimesi kadınları erkeklere göre daha fazla etkiler. Eğer ailede daha önce kemik erimesi hastalığı olan birisi varsa, bu hastalığa yakalanma riski daha fazladır. Çocukluk ve gençlik dönemi kemik yapısının en fazla olduğu dönemdir. İnsanlar 35 yaşından sonra kemiklerinin %1 ‘ni kaybetmeye başlarlar. Kadınlar ise menopoz döneminden sonra her yıl kemiklerinin % 10’unu kaybetmeye başlarlar.




Osteoporoz ortaya çıktığı zaman kemikler hassaslaşmaya başladığı için kırıklar oluşur. Kemik erimesinin belirtileri, kişide bel ve sırt ağrısı şikayetleri, sırt bölgesinin kamburlaşması, omurgadaki kırık oluşumları, boy kısalması, el ve kaburga kemiklerinde kırıkların oluşması şeklindedir.

Kemik erimesi tedavisi olan bir hastalıktır. Bu hastalığın teşhisi konulduğunda yavaşlatmak için önlemler alınabilir. Kişi ilaç tedavisinin yanı sıra düzgün bir şekilde beslenme ve D vitamini, kalsiyum takviyesi ve egzersiz ile kemik erimesini yavaşlatabilir. Beslenme sırasında kalsiyum, magnezyum ve D vitamini yüksek besinler tüketmek, bu besinler kemik yapımına yardımcı olduğu için, çok önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, deniz ürünleri bol bol tüketilmelidir. Demir de kemikler için önemli olduğundan, özellikle pekmez gibi, demir yönünden zengin besinleri tüketmek gerekir. Kemik erimesi problemi olsun olmasın kişinin alkol, asitli içecekler ve sigara tüketiminden uzak durması gerekir. Çünkü bu zararlı maddeler kemik yapısının bozulmasına yardımcı olur. 




Son zamanlarda yapılan araştırmalar beyaz kuru soğanın kemik erimesine çok iyi geldiğini gösterdiği için, beyaz kuru soğanda tedavi sırasında tüketilebilecek besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca yüksek oranda protein ağırlıklı beslendiğinizde vücuda fazla gelen protein de kalsiyumun emilimine neden olacaktır. Bu da kemikler için çok önemli olan kalsiyumun vücudunuzda eksikliğine neden olur. D vitamini açısından zengin olan güneş ışınlarından da vücudu mahrum bırakmamak gerekir, fakat güneşte kalınacak saatler sabah saat 11:00‘e kadar ve öğleden sonra 16:00‘dan sonra olmalıdır.
Düzenli egzersiz yapmakta kas ve kemik yapısını güçlendirdiği için kemik erimesinin önlenmesi ve tedavi açısından çok önemlidir. Günlük olarak yapılacak  45 dakikalık egzersizin sağlıklı bir yaşam için faydasını görürsünüz.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..