657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNU DEĞİŞİYOR

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday, 25 February 2013 | 03:32


Yürürlükte olan 657 sayılı devlet memurları kanunun ihtiyaçlara cevap vermemesi ve bazı konularda eksik kalması sebebi ile mevcut olan kanunun değiştirilmesi ile ilgili çalışmalara başlandı. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yapılan çalışmalarda sona yaklaşıldı.  Yeni gelecek yasa ile birlikte ücretlerden, atamalara ve emeklilik sistemlerine kadar birçok konuda değişiklik olacak.

Ücret sistemi değişecek.
Maaşlar temel ücret, başarı ücreti ve kıdem ücretinden oluşacak. Böylelikle şu anda uygulanmakta olan ek gösterge sistemi kaldırılmış olacak. Memurların Doğu’da ve kalkınmada öncelikle bölgelerde çalışmasını teşvik etmek amacı ile bu bölgelerde görev yapan memurlara ek ücret ödenecek. Şu anda yürürlükte olan Devlet Memurları Kanununda yer alan hizmet sınıfları yeniden düzenlenecek ve maaşlar görev ücret gruplarına göre ödenecek. Yeni çalışmaya göre ek göstergenin kaldırılmış olması emeklilik sistemini de etkileyecek. Emeklilikte alınacak maaşlarda tamamı ile görev ücret gruplarına göre belirlenecek.








4B bitiyor.
Çoğunluğu sözleşmeli olarak görev yapan memurların ayırımı ortadan kalkacak. 4B’ye tabi sözleşmeli çalışan personellerin kadroya geçirilmesi ile birlikte bu kadroda olan personel istihdamı sona erecek. Tüm çalışanlar tek bir çatı altında birleşecek ve 657 olan kanun numarası değişecek.

Yükselme kolaylaşacak.
Yeni kanun tasarısına göre, birinci dereceli kadrolulardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarı olan genel müdür, müsteşar ve müsteşar yardımcısı kadrolarına atanmak için en az 12 yıl olan hizmet süresi 10 yıla, ek göstergesi 5300’den düşük olanlar için mecburi olan en az hizmet süresi 10 yıldan 8 yıla düşürülecek. Bununla birlikte vali, müsteşar gibi üst düzey yöneticiler 5 yıllığına atanacaklar ve görev süresi dolanların yeniden atanması mümkün olacak. Atanmayanlar ise müşavir yapılacak.

Doğum izni değişiyor.
Yeni tasarı ile birlikte kadın istihdamının da artırılması planlanıyor ve doğum izni ve süt izinlerinin artırılması düşünülüyor.

Sendikalar.
Taslağın tamamlanmasıyla birlikte sendikalarda çalışmalarına hız verdi. Kamu-Sen, Memur-Sen ve KESK (kamu emekçileri sendikaları konfederasyonu) çalışmalarının ardından tasarı ile ilgili görüşlerini bildirecek.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..