Dengeli beslenmek sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez
unsurlardandır. Beslenmek sadece karın doyurmak için yapılan bir eylem
değildir, kişilerin yaşına, yaşam tarzına, yaptığı aktivitelere, genetik ve
fiziksel özelliklerine göre beslenme şekli değişir. Besinler çeşitlidir. Her
besinin içinde değişik miktarlarda besin öğesi bulunur ve bu besin öğeleri
büyüme, gelişme ve sağlıklı bir yaşam için gereksinim oluşturur.
Vücut dokuları için gerekli olan besinler alınamazsa,
yeterli enerji oluşmadığı için vücut dokuları gelişemez ve yetersiz beslenme
durumu ortaya çıkar.
Yeterince beslenilmesine karşılık, yanlış pişirme
yöntemlerinin kullanılması ya da uygun seçim yapılamamasından dolayı vücut yine
yeterli besinleri alamamış olur ve bu durumda da dengesiz beslenme ortaya
çıkar.
Besinler 3 gruba ayrılır:
Proteinler : Vücudumuzu oluşturan minarallerin %12 ‘sini
protein oluşturur.Vücutta sayılayamayacak kadar çok işlevi olan proteinlerin
ana işlevi doku yapma ve doku tamiridir. En önemli görevleri arasında enerji
sağlama ve sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olmadır. Peki protein
nelerde bulunur? Et, tavuk, balık, süt, peynir, kuru fasülye, yoğurt, soya
fasülyesi, fındık, fıstık, buğday unu,ceviz, tahıl,lahana, patates gibi günlük
olarak çok fazla tükettiğimiz besinlerde bulunmaktadır.
Karbonhidratlar : Vücudun günlük enerjisinin çoğu
karbonhidratlardan sağlanır. Karbonhidratların eksikliği vücutta bitkinliğe
neden olur. Ekmek, makarna, hamur işi, pirinç, bulgur, nohut, elma,kayısı,
greyfurt, lahana karbonhidrat bakımından zengin yiyeceklerdir.
Yağlar : Vücudun başlıca enerji deposudur. Yeterli enerji
alınmadığı zaman vücut depodaki yağı kullanır. Deri altındaki yağ insan
vücudunun ısısını dengeler.
0 yorum:
Post a Comment