Kış aylarında en fazla ihtiyaç duyduğumuz vitaminlerin
başında gelen C vitamini, kansere karşı etkisinin keşfedilmesi ve fazla
alındığında yan etkilerinin yok denecek kadar az olması nedeni ile dünya sağlık
örgütleri tarafından bir kez daha tescillenmektedir. C vitamininin vücudu
enfeksiyonlara karşı koruyan önemli bir özelliği vardır. Gribe ve soğuk
algınlığına yol açan virüslerin çoğalmasını engellemenin yanı sıra, stresi,
yorgunluğu ve sigaranın yarattığı olumsuzlukları azaltır. Yaşlanmayla birlikte
meydana gelen dejenerasyonu engelleyen antioksidan özelliği bulunan C vitaminin
zehirlenmeye karşı da koruyucu özelliği bulunmaktadır. Vücut için çok önemli
olan demirin emilimi sırasında yardımcı olur ve bu da kişide kansızlık
sorununun yaşanmamasını sağlar. Kış aylarında rahat bir şekilde
edinebileceğimiz turunçgillerin yanı sıra çilek, domates, biber, patates, muz,
maydanoz, kabak, soğan ve ıspanak gibi sebzelerde bolca bulunur. Suda
eriyebilen C vitamininin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz :
1- Soğuk algınlığı ve grip sırasında virüslerin çoğalmasını önler.
2- Birçok
kanser çeşidinin oluşmasını önler.
3- Kemik
oluşumunda etkilidir.
4- Kan
damarlarının oluşmasına yardımcı olur.
5- Enerji
üretiminde ve strese karşı hormonların yapımında görevlidir.
6- Doğal
bir antioksidandır.
7- Özellikle
çocukların büyüme ve gelişmesinde etkili olur.
8- Vücutta
kemiklerin, dişlerin, cildin ve eklemlerin gelişmesini ve güçlenmesini sağlar.
9- Kalp
hastalıklara karşına korur.
10- Böbrek üstü
bezlerinin çalışmasına yardımcı olur.
C vitamini eksikliği vücutta yorgunluk, kansızlık, ateş, diş
ve diş eti hastalıkları olarak kendisini gösterir. Vücutta depolanmadığı için
ve idrarla atılabildiği için çok fazla yan etkisi bulunmayan C vitamini çok
fazla alındığında bulantı ve ishale neden olmaktadır. Ayrıca karın ağrısı,
idrarda yanma ve deride hassasiyet görünmesine neden olabilir.
0 yorum:
Post a Comment