Sarımsağın Faydaları

Yazar Gökhan Asan on Thursday, 21 August 2014 | 00:46

Sarımsak (Allium sativum), kötü kokar, ama çoğu yemeğe güzel tat verir, akşam ağzınıza bir diş atarsınız ertesi gün akşama kadar ağzınızda, aslında yakın çevrenizin pek de hoşnut olmayacağı bir tat kalır, birçok Amerikan filminde vampirlerin en büyük düşmanıdır falan filan......

Peki tıbbı yönden her derde deva olarak görülen ve ilaç sektöründe de kullanılan sarımsağın faydalarını sıralamak istesek ortaya neler çıkar acaba?

Haftada en az iki diş sarımsak, kanserin en büyük düşmanıdır. 

Sarımsağın Faydaları; 

  • Milattan önce 460-370 yılları arasında yaşamış olan tıbbın babası Hipokrat sarımsağı solunun yolu rahatsızlıklarının, parazitlerin, sindirim sorunlarının ve yorgunluğun tedavisinde kullanmıştır. 
  • Yunanistan'daki atletlere ise spor esnasında performansı artırmak amacıyla sarımsak verilmiştir. 
  • Tarih boyunca Orta Doğu ve Asya ülkelerinde sarımsak, bronşit, yüksek tansiyon, tüberküloz, böbrek fonksiyon bozuklukları, dizanteri, kolik, bağırsak kurtları, romatizma, diyabet ve ateş gibi sağlık problemlerinin önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmıştır. 
  • Günümüzde ise sarımsak kan dolaşımı ve kalp ile doğrudan bağlantılı olan kolesterol, kalp krizi, koroner kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılır. 
  • Bunun yanında birçok insan akciğer, prostat, meme, mide, ve kolon kanserinden korunmak için sarımsağa başvurur. İşin güzel yanı  ise bu tedavi yöntemlerinin birçoğunun bilimsel desteği mevcut. Yani demek istediğim tıp otoriteleri sarımsağın bir çok faydasını görmezden gelememektedir. 
  • Çin’de yapılan tıbbi bir araştırmaya göre haftada en az iki kez çiğ sarımsak yiyen bir bireyin, akciğer kanserine yakalanma riski %44 azalıyormuş. 
  • Sarımsakta bulunan organosülfür bileşikler ölümcül bir beyin tümörü olan glioblastoma hücrelerini öldürebiliyormuş . 
  • Yine tıbbi otoriteler tarafında yapılan bir açıklamaya göre sarımsak çok ciddi bir antibiyotik, öyle ki piyasadaki çok popüler iki antibiyotikten tam 100 kat daha etkili. 
  • Sarımsağın içerisinde bulunan Diallyl trisulfide, tam bir kalp dostudur. Herhangi bir kalp ameliyatı sonrasında veya kalp krizi sonrasında kalbi korumak için tüketilmelidir. 

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..