TOEFL Sınavına Girecekler Buraya

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 1 July 2014 | 12:40

TOEFL (Test of English as a Foreign Language), Amerikan ETS şirketi tarafından, İngilizce yeterliliğinizi ölçmek amacıyla yaratılan bir İngilizce yeterlilik testidir. Bu test sizin İngilizce okuma, dinleme, konuşma ve yazma becerilerinizi ölçer ve İngilizce konuşulan bir üniversitede başarılı olup olamayacağınızı ortaya koyar. Tabi Türkiye’de Toefl sınav sonucunuzu, bir bankada çalışıyorsanız, ya da bir üniversite de (özellikle vakıf ) öğretim üyesi veya görevlisi iseniz maaş artışı talebinde bulunmak için kullanabilirsiniz. Bunun yanında bu sınava girmek için daha farklı gerekçeleriniz de olabilir.

Neyse şimdi biraz TOEFL sınavını tanıyalım.


Toefl Sınavı Genel Bilgiler
Her bir bölümden alacağınız maksimum puan 30 ve bu da toplamda 120 puan yapar. Şimdi her bir kurum ve yurt dışındaki her bir üniversitenin puan bazında birbirlerinden farklı talepleri olacağını hesaba katarsanız, bu sınavdan kaldım ya da geçtim tabirlerini kullanmamanızı tavsiye ederim. 

Eğer bu teste daha önce hiç girmediyseniz, kendinize en az 6 maksimum 1 sene (bazen daha fazla) zaman tanıyın ve oturun güzelce hazırlanın. Sınava girmeden önce piyasada bu sınava hazırlık aşamasında size yardım edecek en az iki kitabı hatim edin. Bunun yanında eğer siz de benim gibi indirme programlarından torrent’i kullanıyorsanız, inanın tonlarca kitabı, bütün aksesuarları (cd’ler, cevap anahtarları, ek materyaller) ile birlikte indirebilirsiniz. Kitapların ne kadar pahalı olduğunu düşündüğünüzde, bu size ciddi bir kazanç olarak geri dönecektir. 

Neyse,  bu sınava yurtdışındaki bir üniversite de bir programa dahil olmak için giriyorsanız, hemen oturun ve o birimin web sitesinden sizden istenen toefl skorunu öğrenin. Bazı kurumlar en baz toefl skoruna ihtiyaç duyarken, bazıları puanı ciddi seviyelerde tutabilir veya farklı bölümlerden farklı puanlar isteyebilir. Demek istediğim speaking bölümünden 25, writing’den 28 almanız istenebilir.

Toefl'dan iyi bir puan almak için;

Bu sınavdan iyi bir puan alabilmek için çok çok ciddi bir kelime haznesine sahip olmanız gerektiğini sakın unutmayın. İşte bu noktada yapmanız gereken çok önemli bir şey var, sınava gireceğiniz tarihe kadar, buna son günlerde dahil, elinize geçen bütün yabancı yayınları, dergileri, gazeteleri ve aklıma gelmeyen yazılı her şeyi edinin ve her bir bölümü dikkatlice okuyun. Bu okumalar sizlere çok şey katacaktır unutmayın. Sakın ha ben ekonomi sayfasından nefret ederim, sağlık beni bozar tavırlarına girmeyin! Her bir bölümü, buna spor ve burçlar da dahil didik didik okuyun! Unutmayın TOEFL sınavında karşınıza çıkacak metinler çok geniş bir aralıkta karşınıza gelecektir. 

Yukarıda söylemeye çalıştığım şey, size sağlam bir kelime bilgisi katacaktır, bunun yanında bu metinleri elinize bir kağıt kalem alıp tekrar, kendi cümlelerinizle yazmaya çalışırsanız (paraphrase), bu da size çok sağlam bir writing materyali olarak geri dönecektir. Farklı konularda yazabileceğiniz birçok cümleye hakim olabileceksiniz. 

Şimdi, TOEFL’a girecek olan herkesin bilmesi gereken bir başka şey daha, aslında bir çoğunuz korkulu rüyası “NOT ALMA TEKNİĞİ”. İşte bu teknikteki başarınız, aslına bakarsanız sınavdaki başarınızla doğru orantılı. Dinlemenin gerekli olduğu her bir bölümde, dinleyeceğiniz materyali sadece bir kere dinleme hakkınız var unutmayın! Öyle geri gideyim bir kere daha dinleyeyim gibi bir şey yok! Dinleme bölümünde tek bir dinleme ve sonrasında sorulara cevap, konuşma bölümünde yine bir kez dinlediğiniz bir materyal sonrasında, alakalı bir konuşma ve yazma kısmında yine bir kez duyabileceğiniz bir materyal üzerine yazacağınız bir makale mevcut.

Bütün bunlar şu anlama geliyor, iyi not alma = iyi bir skor....

Not Alma Tekniği ile ilgili bazı ipuçları ;

-       Duyduğunuz her şeyi yazmaya kalkışmayın. Bunun yanında sadece duyabileceğiniz şeyleri yazmakta hiç akıllıca olmayacaktır. Sonrasında işinize yarayacağına inandığınız önemli verileri yazın. Mesela tarihler, sayılar.......
-       Sembolleri kullanmayı sakın unutmayın. Kendinize göre bir şifreleme yöntemi oluşturun. 

Toefl Konuşma Kısmı 

Bu sınavda İngilizce'nizin aksanlı olması size bir şey kaybettirmez. Önemli olan anlaşılır ve temiz bir ingilizceye sahip olmanızdır.

Konuşma kısmı;

-          Sorulara ne kadar doğru yanıt verdiğinizi
-          Kullandığınız dilbilgisi ve kelime bilgisini
-          Telafuzunuzun netliğini ölçer

Bütün bunlara ek olarak makale (essay) yazma yöntemlerini bir an önce öğrenmeye bakın 
Unutmayın son bölüm writing.

PBT / IBT

Kağıt üzerinde yapılan PBT Toefl yavaş yavaş gücünü kaybetse de, yine belli kurumlarda geçerlidir. Bu sınavda asıl olan ingilizceyi ne kadar iyi anladığın, okuduğun ve yazdığındır. Bunun yanında IBT (internet bazlı olan), geçerliliği en yüksek seviyede olan Toefl opsiyonudur ve konuşma becerisine de ağırlık verir. 

PBT'nin 3,5 saat, IBT'nin ise 4,5 saate yakın sürdüğünü hesaba katarsanız, bu sınavların bilginin yanında bir sabır testi de olduğunu da anlarsınız. Sınavdan önce bedeninizi ve ruhunuzu iyice rahatlatmaya bakın. 

Bu arada bu yazımın sonunda sizlerle bu konuyla yakın alakalı olan iki yazımın linkini paylaşmak istiyorum, umarım işinize yarar; 

TOEFL-IELTS karşılaştırma
İngilizce Dinleme Online Kaynaklar 

Aklıma Gelmişken Söylemek isterim; 

İngilizce konuşma kısmı ile ilgili size tavsiyem, sınav zamanına kadar pratik yaptığınız her bir kısmı kayda alın. Bugün bütün laptopların ses kaydetme özelliği mevcut. Yaptığınız her kayıt sonrasında kendinizi dinleyin ve kendi sesinize aşina olun. Hatalarınızı tespit edin, her seferinde aynı metni daha iyi telafuz etmeye gayret edin. Bu vesileyle bilgisayara konuşmayı da pratik etmiş olursunuz. İnanın bana uzun süre kitaplardan, kendi kendinize söylene söylene yaptığınız çalışmaların sonrasında bilgisayarın karşısına geçer geçmez stresiniz hat safhaya çıkacaktır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..