Yeni Bir Tehlike, IŞİD

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 12 June 2014 | 12:20

IŞİD (Irak Şam İslam Devleti), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren bir terör örgütü. Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarında şeriata dayalı bir devlet kurma ideolojisine sahip IŞİD, ABD, AB ve Türkiye’nin terörist örgütler listesinde yer almaktadır.

Örgüt ne zaman, kim tarafından, nerede kuruldu?

2004 yılında, Ebu Musa Zerkavi tarafından, Irak’ta.

Sırasıyla hangi isimlerle anıldı?

Tevhid ve Cihat, Mezopotamya’da El Kaide (Usame Bin Ladin liderliğinde El Kaide zamanı)

Şu anda El Kaide ile ilişkileri nasıl? 

Şubat 2013, El Kaide IŞİD’in Suriye’deki varlığını reddetti ve Suriye temsilcisini Nusra Cephesi olarak beyan etti. Sonrasında ise bu iki grup arasında ciddi çatışmalar yaşandı.

Örgüt şu anda nerelere hakim?

Suriye’de Mumbuc, Rakka (ciddi petrol kaynaklarına sahip), Deyr Ez-Zor (Irak sınırına yakın), bunların yanında Felluce ve Ramadi (Irak Anbar eyaleti)

Şu anki askeri güçleri ne kadar?

Suriye’deki askeri gücü 6-7 bin civarında, Irak’ta ise yaklaşık 10 bin silahlı gücü mevcut.


Ortadoğu için ciddi bir tehdit daha!

Her ne kadar şu an için birbiri ile kanlı bıçaklı iki kardeş izlenimi verse de, IŞİD ve El Kaide işlev olarak birbirine çok yakın iki örgüt ve kim de derse desin, Türkiye topraklarına çok ciddi bir tehdit unsuru. 

Hükümet ciddi toplantılar içinde ve uluslararası güçlerin derhal harekete geçmesi herkesin ortak dileği. Aslına bakarsanız Suriye’daki savaş hali ve istikrarsızlık bu örgütü ve daha bilmem kaçını ciddi faaliyetler yapabilecek duruma getiriyor. Ortalıkta dolaşan silahlar, kafası karışık onbinlerce insan ve daha bir çok unsur, bu gibi örgütlerin önünü iyiden iyiye açıyor.

Yani kaos farklı kaos ortamlarına zemin hazırlıyor. Din olgusu üzerinden korkunç sayılarda militan toplayabilen bu örgüt öyle görünüyor ki, Irak ve Suriye’yi de içine alacak şekilde, ciddi bir halife devleti kurmanın yollarını arıyor.

Bu bağlamda Musul Başkonsolosluğu’nda yaşananları, kaçırılan, rehin tutulan bütün vatandaşlarımızı da hesaba kattığınızda, Türkiye'ye verilmek istenen gözdağı da apaçık ortada..... 

Bu noktada sınırlarımıza çok yakın noktalarda yaşanan, bu gibi tehdit unsurlarının çok iyi gözlemlenmesi ve hareket alanlarının iyice sınırlandırılması, öncelikle yapılması gerekenler arasında yer almalıdır. 

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..