Meme Başı Çatlakları ve Tedavisi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 8 April 2014 | 09:32

Hemen hemen emziren tüm annelerde rastlanmakta olan meme başı çatlakları, emzirmeye yeni başlanan dönemde görülebileceği gibi emzirmenin sonraki dönemlerinde de görülebilir. Bu çatlaklar ilerlediği takdirde anneye çok fazla acı vermekte, hatta ilerlediği takdirde annenin bebeğini etkin bir şekilde emzirmesini engelleyebilmekte bu da bebeğin yetersiz beslenmesine neden olmaktadır.

Bebekle temas çok önemlidir.
Meme başı çatlakları neden oluşur diye bakacak olursak, en baştaki neden annenin hatalı emzirme pozisyonudur. Yeni emzirmeye başlayan annelerin bir çoğu bebeğine alışma evresinde ve emzirmeyi öğrenme aşamasında bebeklerini hatalı bir şekilde tutmakta ve meme başını bebeklerinin ağzına doğru yerleştirememektedir. Annenin bebeğe sadece meme ucu yerine, hamilelik süresince kahverengi bir görünüme bürünen areola (meme ucu etrafındaki kahverengi halka) ile birlikte memesini vermesi gerekir. Doğru emzirme tekniğinin nasıl olduğunu şu şekilde söyleyebiliriz ; bebeğin başı ve vücudu aynı doğrultuda olmalı, bebeğin burnu meme başının hizasında olacak şekilde anneye bakmalı, anne ve bebek vücudu birbirine yakın olmalıdır.

Meme başı çatlaklarının tedavisi :

Meme başı çatlakları için en önemli nokta, bu çatlakları oluşmadan engellemektir. Bunun için gebeliğin 8. ayından itibaren memeyi emzirmeye hazırlamalı, göğüse masaj yapılmalı ve lanolin içeren kremler ile meme başına bakım yapılmalıdır. Fakat yine de çatlak oluşumunu engelleyemiyorsanız; 
  1. Meme başı uçları ılık su ile silinmeli ve hava alacak şekilde kurutulmalıdır.
  2. En önemlisi bebek doğru emzirme pozisyonunda tutulmalıdır.
  3. Emzirme süresi 20 dakikadan fazla olmamalıdır.
  4. Bebeği her beslediğinizde bir göğüsün tamamı boşaltılmalı, yeniden emzirmeye başlanıldığında boşaltılmayan memeden başlanmalıdır.
  5. Emzirme sonrasında annenin kendi sütünü meme başına sürmesi ve kendiliğinden kurumasını beklemesi çatlaklar için tedavi edici olacaktır.
  6. E Vitamini kapsülü ile meme ucuna masaj yapabilirsiniz.
  7. İçerisinde lanolin bulunan kremlerden kullanabilirsiniz.
  8. Meme başının hijyenine dikkat etmelisiniz. Göğüs pedi kullanıyorsanız sık sık değiştirmelisiniz.
  9. Meme başını temizlerken alkol ya da sabun gibi maddeler kullanmamalısınız. Çünkü bu maddeler meme ucunuzun daha da kurumasına neden olacaktır.
  10. Eğer ağrılarınız çok şiddetli ise doktorunuzun önerdiği ağrı kesicilerden kullanabilirsiniz.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..