Köpeğinize Bunları Sakın Yedirmeyin

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 2 February 2014 | 01:04


  • Avakado: İçerdiği persin maddesi, alerjisi olmayan insanlara hiç bir etki göstermezken, bu durum köpekler için aynı değildir. Köpeklere toksik etki yaratabilecek bu maddeden ve avakadodan uzak durun. 
  • Alkol: İçeriğinde alkol olan hiç bir içecek veya yiyecek köpeğiniz için iyi değildir. Alkol aynı insanlarda olduğu gibi beyne ve ciğerlere etki eder ama köpekler insanlara oranla daha hızlı etki görürler. Köpeğinize, sadece bir kenara geçip gülmek için vereceğiniz çok az alkol bile, kusma, ishal, koordinasyon bozukluğu, nefes darlığı, ve komaya neden olabileceği gibi ani ölümler bile gerçekleşebilir. Köpek ne kadar küçükse, etki o kadar hızlı ve feci olacaktır. 
  • Soğan ve Sarımsak: Ne şekilde olursa olsun, ister kızartın, ister olduğu gibi verin veya bir yemekle birlikte, bu iki şey, köpeğin kırmızı kan hücrelerine zarar verecektir ve köpekte kansızlığa neden olacaktır. Az bir şey soğandan ve sarımsaktan, bir kereye mahsus olmak üzere bir zarar gelmeyebilir ama bir seferde çok miktarda alınan veya düzenli bir hale getirilen soğan, sarımsak keyfi köpekte zehirlenmeye yol açabilir. Kansızlık sonrasında hayvanda güçten düşme, kusma, iştahsızlık gibi belirtiler gözlenebilir. 
  • Kahve, Çay ve Diğer Kafeinler: Belli bir seviyenin üzerinde alınan kafein köpek için ölümcül olabilir. Kafein zehirlenmesinin hiç bir antidotu yoktur. Zehirlenen hayvanda huzursuzluk, hızlı hızlı nefes alma, kas kasılmaları, titremeler ve kanama gözlenebilir. Kahvenin yanında, çikolatada, kolada, redbull gibi içeceklerde de bulunan, hatta ve hatta bazı ağrı kesicilerde bile rastlanabilen kafein maddesinden köpeğinizi uzak tutun. 
  • Üzüm ve Kuru Üzüm: Severek tükettiğiniz üzüm ve kuru üzüm, köpeklerde böbrek yetmezliğine neden olabilir. Az bir oran bile köpeği hasta etmeye yeter. Böyle bir durumda sürekli kusma en belirgin belirti olacaktır. 
  • Süt ve Süt ürünleri: Sıcak bir günde köpeğinizle paylaşacağınız dondurmanız, köpeğinizi ishal etmeye yeter.
  • Şeker/Sakız: Şekerlerin ve sakızların birçoğu ve bazı diyet yiyecekleri ksilitol maddesi ile tatlandırılır ve bu madde köpeğinizin vücudunda dolaşan insülin miktarında ciddi bir artış yapabilir. Bu da köpeğin kan şekerinde düşmeye ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Köpeğinizde koordinasyon sıkıntısı, kusma ve rehavet hali gözlenebilir. 
  • Çikolata: Çikolatanın köpekler için ne kadar kötü olduğunu bilsek de, nedendir bilinmez her köpek o veya bu şekilde çikolata ile tanışmıştır. Beyaz, siyah rengi ne olursa olsun köpeklerinize çikolata vermeyin. Çikolata sonrası köpekte ishal, kusma ve aşırı susuzluk gözlenebilir. Bunun yanında daha ciddi durumlarda kalp ritminde bozukluk, kasılmalar ve son olarak da ölüm bile gerçekleşebilir.
  • Kemik: Unutmayın köpeğinize vereceğiniz kemik, boyutu ne olursa olsun ciddi sıkıntılar yaratabilir. Boğulma bunların bir tanesidir. Bunun yanında kemik bağırsak sisteminde takılı kalabilir ve çok ciddi hasarlar bırakabilir. 
  • Hurma, Şeftali, Erik: Bu meyvelerde bildiğiniz üzere kocaman bir çekirdek vardır, ve insanlar bunlardan kaçınmaları gerektiğini bilirken, köpekler bundan habersizdir ve sonuç bağırsak tıkanmasına kadar gidebilir. 
  • Çiğ Yumurta: Salmonella or E. coli adlı iki bakteri, çiğ yumurtadan hayvana geçerek besin zehirlenmesine yol açabilir. Bunun yanında uzun süre çiğ yumurta verdiğiniz köpeğin deri ve tüy problemleri yaşaması olasıdır. Bunun da nedeni, çiğ yumurtadaki enzimin, B vitamini emilimine müdahalede bulunmasıdır. 
  • Çiğ Et ve Balık: İçerdikleri bakteriler besin zehirlenmesine yol açabilir. Eti ve balığı düzgünce pişirmek bu sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır. 
  • Tuz: Tuzlu besinleri köpeğinizle paylaşmak hiç akılca olmayacaktır. Çok fazla tuz, köpeğinizde aşırı susamaya neden olacaktır, peşinden fazla su alımına bağlı fazladan idrara çıkma gözlemlenecektir. Bu da sodyum iyonu zehirlenmesine yol açacaktır. Belirtiler, kusma, titreme, depresyon, ishal, artan vücut ısısı olarak sıralanabilirken, bazı ciddi durumlarda, çok fazla tuz alımı ölüme neden olabilir. 
  • Kendi Kullandığınız İlaçlar: Nasıl kendi çocuğunuza, doktorun size yazdığı ilaçları vermiyorsanız, köpeğiniz içinde aynısı geçerlidir. Köpeklerde en yaygın zehirlenme sebebi olarak gösterilebilir. Veterinerize danışmadan hiç bir ilacı, özellikle öksürük şurupları ve ağrı kesicileri köpeğinize vermeyin, sonuç ölümcül olabilir. 

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..