Gebelikte Antibiyotik Kullanımı

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 3 February 2014 | 11:57

Gebelik döneminde ilaç kullanımına dikkat!
Gebelik dönemi 40 hafta süren bir serüvendir. Başlangıcından bitimine kadar anne adayının hayatını etkileyen, kimi zaman ise kısıtlayan bu dönemde, normalde rahatça yapılabilen çoğu davranış, yapılamamakta ve anne adayının çok dikkatli olması gerekmektedir. Bunlardan bir tanesi de hamilelikte antibiyotik kullanımıdır.
Gebelik süresi boyunca anne adayının vücut direnci daha azalacağı için, vücutta enfeksiyon gelişme riski daha fazla oluşur. Bu da anne adayının daha hızlı hasta olmasına ve ilaç kullanmasına neden olabilir. Yani, gebelik döneminde başlayan bir enfeksiyon daha hızlı yayılarak anne adayının ve bebeğinin sağlığını da etkileyecektir. Böyle bir durumda antibiyotik kullanılması zorunlu hale gelebilir. Anne adayı bir doktora başvurarak kendisine önerilen en uygun ilacı alarak kullanmaya başlamalıdır. Gebelikte kullanılan antibiyotikler, ABD'de de ilaç kullanımı konusunda yetkili olan FDA ( Food and Drug Administration ) 5 sınıfta toparlanmıştır. Bunlar :
  1. Sınıf A : Bebek için herhangi bir risk taşımayan gruptur.
  2. Sınıf B : Hayvanlar üzerinde bir çalışma yapıldığında bebeğe karşı bir zararı görülmemiş fakat insanlar üzerinde herhangi bir çalışmanın yapılmadığı gruptur.
  3. Sınıf C : Yine sadece hayvanlar üzerinde çalışma yapılan, insanlar üzerinde herhangi bir çalışması bulunmayan ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmada fetusun zarar gördüğü gruptur.
  4. Sınıf D : İnsanlarda fetusa zarar veren etkilerin görüldüğü, ancak bu etkilerin anne sağlığı için göz ardı edildiği gruptur.
  5. Sınıf X : İnsanlarda fetusa zarar veren etkilerin görüldüğü ancak bu etkilerin anne sağlığı için göz ardı edilmediği gruptur.
Gebelikte ilaç kullanımı, anne adayının çekindiği bir durumdur. Fakat mecbur kalınan durumlarda, kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığını etkileyen durumlarda, doktor kontrolünde ilaç kullanımı zaruri bir hale gelebilir. Gebelik döneminde anne adayının en sık karşılaştığı enfeksiyonlar arasında, idrar yolu enfeksiyonu, solunum yolu enfeksiyonu, diş tedavileri ve sinüzit gibi enfeksiyonlar sayılabilir. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için, bu linke tıklayarak yazımıza ulaşabilirsiniz.

Gebelikte antibiyotik kullanılırken dikkat edilmesi gereken hususlar :
  1. Anne adayının kullanmak zorunda olduğu ilaç mutlaka bir hekim tarafından önerilmelidir ve anne adayı ilaç kullandığı sırada mutlaka doktor kontrolü altında olmalıdır.
  2. İlaç kullanma sebebi, ilacın kullanıldığı gebelik haftası ve ilacın dozu en önemli kriterler arasında yer almaktadır.
  3. Bazı antibiyotikler, bazı vitaminlerin emilimini azaltacağı için anne adayı emilimi azalan vitaminlerin telafisini gerçekleştirmelidir.
Gebelikte kullanılabilecek güvenli antibiyotikler :
  1. Penisilin
  2. Klindamisin
  3. Sefalosporin
  4. Metranidazol
  5. Makrolidler
  6. Nitrofurantoin

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..