Kahvenin Tazesi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 30 January 2014 | 08:24

Kahve bir sanattır...
Kahve ağacının meyveleri tek tek özenle toplanır, çekirdekleri ayrılır, kavrulur, kullanılacak kahve demleme yöntemine göre öğütülür ve demlendikten sonra kahve içinizi ısıtmaya hazır hale gelir. Kahvenin lezzetini, kokusunu, kremasını ve köpüğünü etkileyen faktörlerin başında kahvenin tazeliği gelir.

Kahve, kavrulma işlemi gerçekleştikten sonra 4 ila 6 hafta içinde tazeliğini kaybetmektedir. Tazeliğini kaybeden kahve ise acılaşır, kokusunu kaybeder, krema ve köpük veremez hale gelir. Kahve taze kavrulup tüketilse dahi, kahvenin öğütüldükten sonra bekleme süresi de tazeliğini bozar. Kavrulma işleminden sonra 4-6 hafta olan bayatlama süresi, öğütme işleminden sonra yalnızca 1-2 saate düşmektedir. Bu hızlı bayatlamanın sebebi ise öğütüldükten sonra kahve parçacıklarının hava ile temas eden yüzey sayısının çok fazla olması ile açıklanmaktadır.

Üstün nitelikte bir kahve hazırlamak için gurme kahve üretimi de denilen; “sipariş üzerine taze kahve üretimi” metodu uygulayan kahve üreticileri tercih edilmeli. http://www.e-gurme.com/ ‘un da tercih ettiği yöntemlerden biri olan sipariş üzerine kahve kavurma, kişilere ve firmalara tüketebilecekleri kadar kahve miktarını, tazeliğini korur şekilde temin edebilme fırsatı oluşturmaktadır. Taze kahve ile yapılan espresso'da hafif bir ekşilik damağa yayılır, bunun sebebi kahve çekirdeğinin barındırdığı asidite değeridir. Ancak bu ekşilik sütlü ve su eklenen kahvelerde kaybolmakta, yerini daha yumuşak bir içim deneyimine bırakmaktadır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..