Dian Fossey Kimdir?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 16 January 2014 | 02:02

Yerel halk tarafından "dağda yalnız yaşayan kadın "olarak bilinen Dian Fossey, bütün dünyada dağ gorillerinin korunması, sayılarının artırılması ve bunun gibi bir çok çalışma ile anılmaktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık 10.000 fit yükseklikteki dağlarda kurduğu kamplarda araştırmalarına devam eden bu çılgın kadın, aynı anda yükseklik korkusuyla, çok ciddi rahatsızlıklarla ve çetin hava koşullarıyla başa çıkmaya çalışmıştır.

Goriller arasında yaptığı onca çalışmanın ve onlara bu kadar yakın olmanın meyvesini, kayıt altına da alınan bir resim çok net ortaya koymuştur. Peanut (yer fıstığı) ismini koyduğu bir erkek goril, Fossey'in ellerini tutmuştur. İşte bu da gorillerle insanlar arasındaki yakınlaşmaya güzel bir örnek oluşturmuştu.

1983 yılında "Gorillas in the Mist" (Sisteki Goriller) isimli kitabını yayınlamıştır. Kitap yayınlandığı andan itibaren büyük ilgi görmüş ve en iyiler arasında yerini almıştır. 1988 yılında ise kitaptan yola çıkılarak şu anda IMDb puanı 7/10 olan, Sigourney Weaver'in başrolde oynadığı "Sisteki Goriller" isimli bir film vizyona girmiştir.

Amaç Fossey'in çalışmalarını kamuoyuna bir adım daha yaklaştırmaktı. İşte hayatını gorillere adayan bu kadın, kimliği bugün hala belirlenemeyen kişi/kişiler tarafından Ruanda'da uğradığı silahlı bir saldırı sonrasında hayatını kaybetmiştir. Google'ın bu ünlü etolojistin 82. doğum günü adına düzenlediği bu doodle ise, Fossey'e güzel bir jest olarak görülebilir.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..