Aşure Tarifi

Yazar Gökhan Asan on Wednesday, 13 November 2013 | 09:03

Muharrem ayının gelmesi ile birlikte evlerimizde aşureler kaynamaya başladı. Hicri yıl takviminin başlangıç ayı olan Muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak kabul edilir. Muharrem ayı boyunca aşure pişirilmesi evlerde bereketin artmasına vesile olur. İçerisine konan malzemelerin bol olması sebebi ile besin değeri de yüksek olan aşurenin yapımı diğer tatlılara göre biraz daha uzun zaman alabilir.

Aşure bereketi

Aşure nasıl hazırlanır ?

Malzemeler :

  1. Yarım kilo aşurelik buğday
  2. 1 su bardağı nohut
  3. 1 su bardağı fasulye
  4. 3 yemek kaşığı pirinç
  5. 100 gram çekirdeksiz kuru üzüm
  6. 1 çay bardağı kuş üzümü
  7. 150 gram kuru incir
  8. 150 gram kuru kayısı
  9. 100 gram ceviz
  10. 50 gram tussuz badem
  11. 100 gram fındık
  12. 100 gram dut kurusu
  13. 50 gram çam fıstığı
  14. 1 adet portakal kabuğunun rendesi
  15. 1 adet çubuk tarçın
  16. 900 gram şeker

Yapılışı :

  1. Nohut, fasulye ve buğdayı bir gece önceden ıslatın.
  2. Badem, fındık ve cevizleri de bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün aşure yaparken kabuklarını soyup eklemek gerekecek.
  3. Buğdayı bir tencereye alın. Üzerine yaklaşık 4,5 litre kireçsiz su ekleyin. 1 adet çubuk tarçını da tencereye ekleyip buğdaylar yumuşayıncaya kadar kaynatın. Kaynama esnasında üzerinde biriken köpüğü bir kevgir yardımı ile alın.
  4. Fasulye, nohut ve pirinci de ayrı kaplara alıp, yumuşayıncaya kadar pişirin.
  5. Malzemelerin haşlandığı sırada kuru kayısı ve incirleri küpler halinde doğrayın.
  6. Kuş üzümlerini suya koyun ve malzemeler pişene kadar şişmesini sağlayın.
  7. Bir gece önceden ıslattığınız ceviz, badem ve fındığın kabuklarını soyun.
  8. Buğdayın kaynama suyu koyulaşmaya başladığı zaman, ayrı tencerelerde pişirdiğiniz kuru fasulye ve nohutu da buğday tenceresinin içerisine alın.
  9. Su koyulaşmaya başladığı zaman kuru incir hariç diğer malzemeleri teker teker aşure tenceresinin içine koyun.
  10. Son olarak şekeri ekleyin ve 5-10 dakika kadar kaynatın. (burada aşurenin tadına bakarak şeker oranını artırıp azaltabilirsiniz).
  11. İncir aşurenin rengini koyulaştırdığı için en son kuru incirleri koyun ve 5 dakika kadar kaynatıp aşurenin altını kapatın.
  12. Servis sırasında aşurenin üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
  13. Afiyet olsun...

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..