Dövme ve Kanser Riski

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday 4 September 2013 | 05:39

Dövmeler, benler ve melanom 

Dövme sevdalılarının sayısı günden güne artıyor. İstatistiklere göre Amerika'da yaşayan 18-50 yaş arası, her dört kişiden biri dövmesinde kendisinin bile bilmediği bir belayı, melanom illetini, diğer bir deyişle deri kanserini, dövmelerinde taşıyorlar.

Dövme sahiplerinin en büyük sıkıntısı, dövme içerisindeki benin genel durumunu değerlendirmenin zorluğu. Demek istediğim dövme yaparken kullanılan boyalar, vücudunuzdaki benlerde oluşabilecek dikkate değer değişiklikleri örtbas edebilir ki bu da kanser riski taşıyan bir benin çok masum bir şekle girmesine yol açabilir.

Bunun yanında olur da bir gün dövmenizi lazer uygulaması ile sildirmek isterseniz, işte tam o noktada ciddi bir problemle karşılaşmanız kaçınılmaz. O da şu; lazer, aynı anda hem dövme moleküllerini hem de benin içerisindeki pigmentleri parçalayabilir. Bu da sonraki aşamalarda ben üzerindeki şüpheli durumu, anormal oluşumu ortadan kaldırabilir ve sizi yanıltabilir.

Lazer tedavisinin melanoma teşhisini geciktirmesinin yanında, yapılan bazı araştırmalar göstermiştir ki bu gibi bir uygulamanın sıklığı, kötü huylu bir benin melanoma dönüşme ihtimalini de güçlendirebilir.

Dövmeniz varsa veya dövmenizden kurtulmak istiyorsanız; 

  • Dövme yaptırmak istediğiniz alanda herhangi bir ben veya doğum lekesi olmadığından emin olun. 
  • Bir lazer tedavisi sonrası dövmelerden kurtulmaya karar verdiniz, ilk yapmanız gereken şey doktorunuza veya dermatoloğunuza danışmak. 

 Bir benin riskli gruba girip girmediğini nasıl anlarsınız? 

  • Benin bir tarafı diğer tarafına göre oldukça asimetrik duruyorsa . 
  • Benin köşesi düzgün değilse, keskin uçları var gibi görünüyorsa . 
  • Ben üzerinde kahverengi, siyah ve kırmızı renklerin bir karışımını gözlemliyorsanız . 
  • Benin büyüklüğünde veya şeklinde olağandışı bir artış gözlemliyorsanız, (6 milimetreden daha büyükse) 

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..