Hava Yastıkları ve Olası Yaralanmalar

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 12 July 2013 | 04:03

Hava yastıkları arabanızdaki elektronik sensörler, çarpma gibi ani kuvvetleri tespit ettiğinde devreye girer ve küçük bir etki tepki olayı ile bu yastıklar devreye girer. Peki araçlarımızdaki bu güvenlik önlemi göründüğü kadar masum mu? Aşağıda sizler için hava yastıkları ve olası yaralanmalarla ilgili birkaç not;

Hava Yastıkları ve bilmeniz gerekenler:

  • Hava yastığının açıldığı araçlarda çarpışma sonrası ölümcül yaralanmalar %11 oranında azalmıştır. 
  • Hava yastığı, saatte 200 kilometre gibi bir hızla, yani siz gözünüzü daha kırpmadan açılır. 
  • Hava yastığı tam olarak şiştiğinde bu sefer hafif hafif inmeye başlar ve böylelikle bir şekilde yastık etkisi yaratır. Diyelim ki kaza sırasında hava yastığı şişti ve daha inmeye başlamadan sürücü veya yolcu yastıkla temasa geçti. İşte tam bu sırada hiç bir yastık etkisi olmayacağından, durum duvara kafa atmaktan başka bir şey olmayacaktır. Kafa ve boyun hasarları da bu andan itibaren en yüksek seviyeye çıkabilir. 
  • Bunun yanında hava yastığına temas durumuna bağlı olarak göz hasarları bile görülebilir. 
  • Bir diğer olası hava yastığı yaralanması da kulaklarda meydana gelebilir. Bunun da sebebi hava yastığının patlaması esnasında, nitrojen gazı oluşumundan dolayı kimyasal reaksiyon sonrası yüksek bir ses çıkarmasıdır. Tabi bu gürültünün vereceği zarar, kişinin hava yastığına ne kadar yakın olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Yeni hava yastıklarının bu konuda çok daha titiz bir şekilde hazırlandığı dikkate alındığında, kulakta meydana gelebilecek hasarın kalıcı olmaması beklenir. 
  • Çok sık görülmese de özellikle hava yastıklarında teknik sıkıntılar görülen araçlarda kaza sonrası içeri sızan gazların vücutta çok ciddi yanıklar yaratması olasıdır. Bu yanıklar içeriye dolan gazın bir sonucu olabileceği gibi, reaksiyon sonrası oluşan yüksek ısı da yanma riskini artırabilir. 
  • Son olarak, hava yastığı şiştiği sırada çok ciddi bir güç ortaya çıktığından, hava yastığının önüne denk gelebilecek, sallanan, asılı duran herhangi bir sert cisim, hızla söz konusu kişiye saplanabilir veya çok ciddi yaralanmalara neden olabilir. Yan hava yastıklarına denk gelen bir kıyafet askısı bile ciddi bir silaha dönüşebilir.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..