Tırnak Batması ve Tedavisi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 24 May 2013 | 09:40

Ayak tırnağının keskin köşesinin deriye saplanması sonucu, tırnağın derinin içinde uzamaya başlaması ile birlikte oluşan iltihap, tırnak batması ismi verilen hastalığı oluşur. Çok fazla görülen şekli tırnak köşenin batması olmakla birlikte bazı durumlarda tırnak yatağının tamamen batması şeklinde de görülebilir. Genellikle ayak baş parmağında oluşan bu iltihap zamanında tedavi edilmezse enfeksiyona dönüşebilir. Bu iltihap zaman geçtikçe dayanılamayacak boyutta ağrılara neden olabilir. Gün boyunca bütün yükümüzü ayaklar çektiği için, ağrı dayanılmaz boyuta ulaştığında, günlük işlerimizde ciddi aksamalar ve sıkıntılarla karşılaşırız.

Tırnak Batmasının Nedenleri :

  1. En sık görülen nedeni tırnağın yanlış kesilmelidir. Tırnağı çok derin kesmek ya da tırnağın sivri uçlarının oval bir içimde kesmek tırnak batmasına neden olur. 
  2. Tırnaktaki yapısal bozukluk. Tırnağın uçlarının kendiliğinden içeriye girecek şekilde uzaması.
  3. Ayağı sıkan, uçları sivri, dar ayakkabıların tercih edilmesi. Ayakların çok uzun süre ayakkabı içerisinde kalması. (Yanlış ayakkabı seçimi tırnak batmasına neden olacağı gibi ayak kokusuna da neden olabilir. Ayak kokusu sıkıntısı yaşıyorsanız, ayak kokusu çözümü ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz).
  4. Genetik sebepler.
  5. Tırnakta mantar enfeksiyonunun görülmesi.
  6. Hamilelik ve aşırı şişmanlık.
  7. Tırnağın kalınlaşması.
  8. Ayakta meydana gelen aşırı terleme.

Tırnak Batmasının Tedavisi : 

Ayak tırnağınızda başlangıçta behsettiğimiz şekilde şikayetler yaşıyorsanız, ağrı ile birlikte ayak parmağınızda şişme ve kızarıklık gibi belirtiler yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanız faydalı olabilir. Eğer tırnak batması çok ileri seviyede ise, doktor tırnağınızın çekilmesine karar verebilir. Ama tırnak çekilmesi her zaman kesin sonuç olmayabilir. Kişiler, tırnak batması şikayeti yaşadığında, genellikle hemen doktora gitmezler. İlk önce kendileri tırnağı kurtarmaya çalışabilirler. Eğer şikayetiniz, kanamalı ve aşırı iltihaplı duruma gelmediyse kendiniz müdahale edebilir ya da bir pedikürcüye giderek, tedavi sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Bu durumlarda dikkat edilmesi gereken noktaları ise şu şekilde sıralayabiliriz :
  • Tırnağınızı tuzlu ılık suda yumuşatın. Suya tuz haricinde herhangi bir madde (sabun gibi) koymayın.
  • Yumuşayan tırnağınızın batık kısmına, üzerine antibiyotikli krem sürülmüş, gazlı bir bez koyun.
  • Tedavi süresince kapalı ayakkabı giymekten kaçınarak, sandalet, terlik gibi seçenekleri tercih edin.
  • Ayak temizliğinin günlük olarak yapılmasına dikkat ediniz ve ayaklarınızı dikkatlice kurulayın.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..