Anne Sütünü Artırmanın Yolları

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Thursday 16 May 2013 | 08:36

Bebek sahibi olduktan sonra çoğu anne sütünün bebeğe yetip yetmeyeceği konusunda tereddüt yaşar. Kimisinin sütü doğumdan hemen sonra gelebildiği gibi, kimisinin özellikle doğum yöntemi ile ilgili olarak, bu süre birkaç günü bulabiliyor. Doktorlar 6 aya kadar bebeklerin mutlaka anne sütü alması gerektiğinin altını çiziyorlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerin 6 aya kadar dışarıdan başka bir besine ihtiyacı olmuyor. Bebeğinizi emzirmek istediğiniz halde sütünüzün az olduğunu ve bebeğinize yetmediğini düşünüyorsanız, bu yazıya bir göz atmanızda fayda var.

Anne sütünün arttırmak için neler yapılabilir?

  1. Sütü arttırmak için yapılacak en önemli şey; bol sıvı almaktır. Uzmanlar sütünüzü arttıracak en temel besinin su olduğunu söylüyorlar. Bol su tüketmenin yanı sıra sıvılı gıdalar (taze sıkılmış meyve suyu ve komposto gibi) tüketmekte sütünüzü arttırmak için faydalı olacaktır. Fakat tükettiğiniz gıdaların çok şekerli olmaması da önemli. Tükettiğiniz gıdaların çok şekerli olması sütünüze değil kilolarınıza ekstra bir fazlalık sağlayacaktır.
  2. Çoğu anne doğumdan sonra fazla kilolarından hemen kurtulmak ister. Bu yüzden yemek yemeyi azaltma yöntemine gidebilir. Ama unutmamanız gereken nokta şudur ki, emzirme sırasında her gün ekstra 500 kalori daha almanız gerekir. Anne en kolay kiloyu bebeğini emzirerek verir. Emzirme döneminde diyet yapmanız vücudunuzun güçsüz kalmasına, bu da sütünüzün azalmasına neden olacaktır.
  3. Annenin bebek doğmadan önce psikolojik olarak kendisini emzirmeye hazırlaması ve emzirme yöntemlerinin nasıl olduğu konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Eğer imkanınız el verirse hamile olduğunuz sürede, hamilelik kurslarına katılın.
  4. Öğünlerinizi tüketirken yanında bol yeşil salata ve su oranı yüksek besinler tüketmeye özen gösterin. Ancak salatalarınızın içine size kilo olarak dönüş yapacak mayonez, salata sosları eklemeyin. Bol limonlu ve içerisine yalnızca 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilmiş salatalar tüketin.
  5. Doğumdan sonra 1 saat içinde bebeğinizi emzirin. Sütünüz gelmemiş ise bunu önemsemeyin, emzirme konusunda ısrarcı olun.
  6. İlk doğan bebekler çok sık emmek isterler. Bebeğinizi emzirdikçe sütünüz de artacaktır. Yeni bebekleri 10 dakikalık süreler ile günde 8-10 defa emzirmeye özen gösterin. Emzirdikten sonra ya da emzirmeden önce çocuğunuza mama ya da başka bir gıda vermeyin. Bu bebeğinizin iştahının kapanmasına ve sizi daha az emmesine neden olacaktır.
  7. Bebeğinizi her emzirmeye başladığınızda bir önceki emzirmenizde en son verdiğiniz memeden başlayın.
  8. Stresten ve sıkıntıdan uzak durun. Çünkü anne ne kadar mutlu ve huzurlu olursa sütü de o derece artacaktır.
  9. Geceleri bebeğinizi sık sık emzirin. Geceleri uykudan uyanmanın zorluğu her anne tarafından bilinmektedir. Fakat geceleri bebeğiniz her ağladığında emzirmeniz, bebeğinizin kendisini güvende hissetmesine neden olacaktır.
  10. Bebeğinize illaki mama vermeniz gerekirse bunu biberon ile gerçekleştirmeyin. Çünkü biberonda rahat rahat karnını doyuran bebek, anne sütü az geldiği zaman husursuz olacak ve memeyi emmek istemeyecektir.
  11. Anne sütünü direkt olarak artmasına neden olacak herhangi bir yiyecek yoktur. Annenin düzenli ve sağlıklı beslenmesi sütün artmasına neden olan koşulların başında gelir.

Emziren anne nasıl beslenmeli?

Annenin kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı için düzenli ve yeterli beslenmesi şarttır. Doğum boyunca vücudunuzun depoladığı yağlar, emzirme esnasında enerjiye çevrilir ve kilolarınızdan daha hızlı kurtulmanızı sağlar. Bu yüzden doğum kilolarından kurtulmak için bir diyet programına girmemeniz gerekir. Eğer çok kilolu değilseniz ayda 1 kilo eğer aşırı kilolu iseniz ayda 2 kilo vermek normal kabul edilen değerler arasında.





Beslenme ile ilgili yapılacakları sayacak olursak:

  • Günde 3 litre su için
  • Vücudunuzun kalsiyum gereksinimi artacağı için günde 3 öğün süt ve süt ürünleri tüketmeye özen gösterin. Kalsiyum eksikliğinin ileride, özellikle de menaopoz döneminde, kemik erimesine neden olduğunu unutmayın.
  • Bol bol taze sebze ve meyve tüketin.
  • Protein ihtiyacınız için bol bol kurubaklagil tüketmeye özen gösterin.
  • Hamilelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de balık tüketmeniz çok önemli. Balık tüketimi, hem sütünüzün artmasını hem de süt kalitenizin yükselmesini sağlayacaktır.
  • Günde 2 bardaktan fazla çay ve kahve tüketiminden, gazlı içecek tüketiminden ve alkolden, emzirdiğiniz süre boyunca uzak durun.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..