Bahar nezlesi (alerjisi) olanlar dikkat!

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 1 April 2013 | 04:38

Mevsimin bahara dönmeye başlaması, güneşin yüzünü göstermesi ile birlikte hepimiz kendimizi sokaklara, parklara ve bahçelere atmaya başladık. Sıcak havanın etkisi ile hiçbirimiz evlerde kalmak istemiyoruz. Her şey çok güzel fakat, parklara, yeşilliklere çıkması ile birlikte öksürmeye, hapşırmaya başlayanlar, gözleri yaşaranlar ve sanki grip olmuşcasına hastalık halinde olanlar, siz bu güzel havalar hakkında ve uçuşan polenler hakkında ne düşünüyorsunuz ? Mevsim dönüşümü kimimizi hiç etkilemezken kimimiz için ızdıraba dönüşebiliyor.

Bahar nezlesi (alerjisi) kimileri için bir kabustur

Bahar alerjisi, bahar aylarında ortaya çıkan kronik nezle hali olarak tanımlanıyor. Daha geniş bir ifade ile, bahar aylarında çimen, çiçek, ot ve çiçek açan ağaçların polenleri atmosfere yayılmaya başlarlar. Özellikle rüzgarlı havalarda polenler havaya daha çok dağıldığı için şikayetler daha da artar. Sürekli nükseden grip ve nezle hali polenlerin ortaya çıkması ile birlikte bahar aylarında tekrarlar. Tıp dilinde 'alerjik rinit' adı verilen bu hastalık halk arasında saman nezlesi, bahar nezlesi, alerjik nezle veya üst solunum yolu nezlesi olarak bilinir. Göz yaşarması, hapşırma şeklinde kendini gösteren alerji, ağır olduğu durumlarda baş ağrısı ve ağrılı burun iltihaplarına neden olabilir.

Bahar nezlesi, çoğunluğu kalıtsal nedenlere bağlı olmak ile birlikte, genellikle ömür boyu devam eden fakat ilerleyen yaşlarda şiddetini azaltan bir durumdur. Hastalık şeklinde yaşanmasına rağmen aslında bir hastalık değildir. Zaman zaman kişiyi yemek yeme alışkanlıkları ve uyku düzenine bile etki edecek derecede rahatsız edebilir. Polenleer dışında kedi köpek tüyü, ev tozu, sigara dumanı gibi etkenlere karşı alerjisi olan kişilerde mevcuttur.

Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir ?

En tipik belirtileri :
  • Gözlerde kaşıntı ve sulanma
  • Burun tıkanıklığı
  • Öksürük ve hapşırık
  • Baş ağrısı
  • Burunda ve boğazda kaşıntı
Bu belirtilerin dışında kişinin neye alerjisi olduğunun tamamen keşfedilmesi için birtakım alerji testleri de yapılmaktadır.

Bahar alerjisi nasıl tedavi edilir ?

Uzmanlar hastalığının tedavisinin ancak, kişiye alerji yapan maddeden uzak kalması ile birlikte mümkün olacağını belirtiyorlar. Bununla birlikte alerji hapları, steroid içeren burun spreyleri ve göz damlaları hastalığa iyi gelecektir. Uzmanlar bu ilaçların alerji başlamadan önce kullanılmaya başlanması gerektiğini vurguluyorlar. Tabiki kullanılan ilaçlara uzman bir doktor kontrolünde başlanması gerekiyor.

Alerjisi olanların dikkat etmesi gereken hususlar :

  • Hangi maddeye karşı alerjiniz olduğunu tespit edin ve size alerji yapan unsurlardan uzak durun.
  • Sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlardan uzak durun.
  • Tozlu ve polenli ortamlarda bulunmayın, eğer mutlaka bulunmanız gerekirse maske kullanın.
  • Kuru ev havası alerjinin artmasına neden olacağı için, kaloriferli evde yaşıyorsanız mutlaka hava nemlendiricisi kullanın.
Kediler bu hastalık için doğru bir seçim olmayabilir!
  • Yaz aylarında mümkün olduğunca güneş ile temasınızı azaltın.
  • Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine sentetik olanları tercih edin.
  • Evinizde tüyleri alerjinizin artmasına neden olacak hayvanlar beslemeyin.
  • Eğer klima kullanıyorsanız her ay filtresini değiştirin.
  • Polenlerin çok olduğu dönemlerde pencerelerinizi kapalı tutun.



3 yorum:

  1. çok kötü be kardeşim ne uyuyabiliyorum ne nefes alabiliyorum nede bişey görebiliyorum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah yardımcınız olsun, dönem dönem bende yaşıyorum, zor bir hastalık.

      Delete

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..