Hamilelikte beslenmenin önemi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 8 March 2013 | 14:39

Hamile kalmak, kuşkusuz bir bayanın başına gelebilecek en güzel şeylerin başında gelir. Vücudunuza yani katılan birey ile birlikte bünyenizde ve metabolizmanızda ciddi değişikler oluşmaya başlayacaktır. Bu değişikler ile başa çıkmak için hamilelikte dengeli beslenmenin önemi çok büyüktür. Gebe olan kadının beslenmesinde amaç, kendi fizyolojik ihtiyaçlarını giderirken ve vücudu için gerekli olan enerjiyi karşılarken diğer yandan da bebeğin büyüyüp olgunlaşmasını, sağlıklı bir kas ve iskelet yapısına sahip olmasını sağlamaktır.





Toplumumuzda genel kabul gören, hamile olan bayanın canının her istediğini yemesi gerekir, inancı aslında yanlış bir inanıştır. Normal kilosunda hamile kalan bir bayan için alınması gereken kilo 9 - 12 kg. arasıdır. Gebelik süresi boyunca dönemler itibari ile alınan kilolar, ilk 3 ay içerisinde ayda 1 kg, ikinci ve üçüncü aylarda 1,5 ile 2 kg. arası olmalıdır. Alınması gereken kilo miktarlarını enerji olarak düşünecek olursak, ilk 3 ay anne adayı alması gereken günlük kalori miktarına ekstra olarak 150 kkal. ilk 3 aydan sonra ise 300 kkal eklemelidir.

Peki hamile bayanlar beslenirken nelere dikkat etmeli, hangi vitaminleri almalı ?

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki, gebe bayanlar  mutlaka günde 3 öğün beslenmeliler, eğer öğün sayılarını artırmak isterlerse, porsiyonlarını küçültüp öğün sayısını artırabilirler. Hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde az ama sık yemek yemeyi alışkanlık halinde getirdiğiniz takdirde, hamilelik nedeni ile şiddetlenen mide problemlerinizi en aza indirebilirsiniz. Gerekli olan besinleri ve vitaminleri inceleyecek olursak :

Kalsiyum : Bebeğinizin 8. haftadan itibaren kemikleri ve dişlerinin gelişimi başlar. Gebelik döneminde ve emzirme döneminde annenin kalsiyum ihtiyacı normalde duyulan ihtiyacın 2 katına çıkar. Kalsiyum ihtiyacınızı et, süt, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinlerden karşılayabilirsiniz.

Vitaminler : Kalsiyum ihtiyacı gibi vitamin ihtiyacı da hamilelik döneminde artar. Bazı özel durumlar haricinde kişi, kalsiyum ihtiyacını beslenme yolu ile karşılayabilir. Vitamin ihtiyacınızı taze sebze ve meyveler ile süt ve süt ürünleri, et ve balık gibi yiyecekler ile vitamin ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Özellikle C Vitamini vücutta depolanmadığı için hamilelikte çok önemlidir. Uzun süre saklanan ve pişirilen yiyeceklerde C Vitamini kaybolur, bu yüzden C vitamini ihtiyacınızı taze sebze ve meyvelerden karşılamaya özen göstermelisiniz.

Demir : Gebelik döneminde artan kan basıncına yeterli oksijenin taşınabilmesi ve bebeğin doğumdan sonra kullanacağı demirin depolanması bakımından, demir hamilelik döneminde ekstra önem kazanır. Hamilelik sırasındaki içerisinde demir olan yiyecekler beslenmenizde çok fazla olsa da 20. haftadan itibaren doktor kontrolünde demir ilaçlarına başlamanız gerekir. C vitamini demir emilimini kolaylaştırır. Yumurta, et, böbrek, karaciğer, pekmez gibi yiyecekler demir bakımından zengin yiyeceklerdir.

Folik Asit : Vücutta kan hücresi ve aminoasit yapımında görev üstlenen folik asit, ayrıca hamilelik sırasında bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için çok önemlidir. Gebelikte normalde duyulandan fazla ihtiyaç duyulan folik asit, vücutta depolanmadığı için günlük olarak alınmalıdır. En fazla yeşil yapraklı sebzelerde bulunur, gebeliğin 12. haftasına kadar doktor kontrolünde ilaç takviyesi yapılır.





Gebelik sırasında yediğiniz besinler kadar dikkat etmeniz gerekn besinlerde çok önemlidir. Hamilelik sırasında beslenmede dikkat edilmesi gereken noktaları inceleyecek olursak :

1) Yağ tüketimi yaparken bitkisel kökenli olan yağları hayvansal yağlara tercih ediniz.
2) Eğer kahve içmeyi çok seviyorsanız bu alışkanlığınızı günde maksimum 2 fincan kahve ile sınırlandırınız.
3) Kahve gibi çayda hamilelik sırasında fazla içilmemesi önerilen sıvılar arasındadır. Üstelik çayda bulunan teofilin isimli madde niteliği tam olarak belirlenememiş bazı maddeler içermektedir.
4) Sigara ve alkolden uzak durunuz.
5) İçerisinde bakteri bulundurmasından dolayı dondurulmuş gıdalardan uzak durunuz.
6) Eğer bitki çayı içmeyi seviyorsanız, hamilelik sırasında bitçi çayı tüketirken çayların etken maddelerini iyice araştırınız.
7) Fazla alınan tuz vücutta ödemlere neden olacağı için, gebelikte tuz miktarını azaltmanız faydanıza olacaktır.
8) Eğer abur cubur yemeyi ve atıştırmalıklar ile beslenmeyi seviyorsanız, hamilelik sırasında bu alışkanlıklarınızı meyveler ve sütlü tatlılar ile geçiştirmek en sağlıklısı olacaktır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..