Güçlü bir bağışıklık sistemi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 15 March 2013 | 11:16

Bağışıklık sistemi, insan vücuduna giren ya da vücudumuzda oluşan bakterilere, mikroplara, parazit gibi mikroorganizmalara karşı vücudumuzu koruyan sistemdir. Kısaca söylemek gerekirse bağışıklık sistemi, insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan sistem bütünüdür. Güçlü bir bağışıklık sitemine sahip olmak, hastalıklara karşı direnç kazanmak açısından çok önemlidir. Eğer bağışıklı sisteminiz zayıf olursa çok kolay bir şekilde enfeksiyon kapabilirsiniz ve bu enfeksiyonlar da bağışıklık sisteminizin daha da zayıflamasına neden olur. Soğuk algınlığına çok kolay yakalanıyorsanız ve yılda en az 2 -3 kere soğuk algınlığı yaşıyorsanız, ağzınızda sık sık aftlar çıkıyor ise bağışıklık sisteminizde zayıflık olma ihtimali fazla demektir. Bu yüzden bu konunun üzerinde durmalı ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.

Peki bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapabiliriz ?

Uzmanlar birinci kuralın sağlıklı beslenmek olduğunu söylüyorlar. Günlük olan protein ihtiyacımızın yeterli miktarda vücudumuza alınması sağlıklı beslenmenin başında gelen kurallardandır. Unutmamak gerekir ki, besinlerin gereğinden fazla alınması da vücudumuz için olumsuz sayılabilecek maddelerin içerisinde yer alır.



Besin çeşitliliği bağışıklık sistemimiz için çok önemlidir. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için her renk ve her çeşit besinden faydalanmalıyız. Tek çeşit beslenmemiz durumunda bağışıklık sistemimiz için gerekli olan diğer besinleri alamayız ve bünyemizde bu besinlerin yokluğunu çeşitli hastalıklar ile hisseder. A, B, C, E vitaminleri, selenyum, demir, çinko ve karotenler güçlü bir bağışıklık sistemi için gerekli olan en önemli maddeler arasındadır. Taze sebze ve meyvelerin tüketilmesi önemlidir ama nasıl tüketildiği de çok önemlidir. Sebze ve meyve tüketirken mümkün olduğunca kabukları ile birlikte tüketmeye dikkat etmeliyiz. Eğer soymamız gerekiyorsa da ince bir şekilde soymalıyız. Unutmamak gerekir ki, birçok mineral ve vitamin çoğunlukla meyve ve sebzelerin kabuklarında bulunur. Pişirirken az suda pişirmek ve yıkarken fazla su da bekletmemek önemlidir. Pişirmeden önce doğramamız gereken sebzeleri büyük parçalar halinde doğramalıyız. Son olarak da sebze ve meyvelerin mevsim olarak zamanında tüketilmesi de çok önemlidir.


İhtiyaç duyulan yeterli besinlerin alınmasının yanı sıra düzenli beslenmekte çok önemlidir. Öğünlerimizi atlamadan beslenmek bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlar arasındadır. Özellikle kahvaltı, gece uzun süre aç kalınmasından dolayı, biten enerjinin tekrar depolanabilmesi için en önemli öğündür. Güne zinde başlamak için besleyici bir kahvaltı yapmak şarttır.

Beslenmek bağışıklık sistemimizin güçlü olması için birinci kural olmakla birlikte, dozunu kaçırmamak yani bünyemizde bir kilo artışına sebep olmamak da önemlidir. Uzmanların yaptığı açıklamalar, aşırı kiloya sahip ya da obez olan bireylerin, fazla yağdan ötürü bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu yönünde. En temel şartımız, sağlıklı, dengeli beslenmek ve kilo almamak olmalı.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi meyve ve sebzeleri tüketmeliyiz ?

Domates, brokoli, turunçgil, sarımsak, soğan, eten tohumu, zerdeçal, zencefil, ekinezya, nar ve omega 3 bağışıklık sistemi için önemli olan besinlerin başında gelir.

İkinci kuralın egzersiz olduğunu söylebiliriz. Özellikle bol oksijenli ortamlarda yapılan spor ve egzersiz bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için önemlidir.
Eğer sık hastalanıyorsanız ve zayıf bir bağışıklık sisteminiz var ise beslenme ve spor ile birlikte yaşam şeklinizin de değişmesi gerekebilir. Peki nasıl değiştirebilirsiniz?

1) Pozitif olun, stres ve yorgunluktan uzak durun.
2) Sigara ve alkol kullanıyorsanız, kullanmayı bırakın.
3) Düzenli egzersiz yapın.
4) Vücudunuz için geçerli bir vücut ağırlığı vardır. İdeal kilonuzun üzerine çıkmayın.
5) Çeşitli sebze ve meyvelerden günde 5 öğün tüketin.
6) Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketin.
7) Günde en az 2- 2,5 litre su tüketin.
8) Basit şekerlerden uzak durun.
9) Uykunuz düzenli olsun.
10) Haftada 2 kez balık tüketin.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..