Çörek otu faydaları

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday 13 March 2013 | 10:49

Hemen hemen her bölgede yetişen çörek otunun birçok çeşidi olmakla birlikte, kullanılan türü nigellae sativa'dır. İçerisinde çeşitli vitaminler ve vücuda faydalı moleküller bulunmaktadır. Çörek otu tohumları yıllardır tıp alanında kullanılmaktadır. Çörek otu, %21 protein, %38 karbonhidratlar ve % 35 bitkisel yağlardan oluşur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadisinde; 'ölüm dışında hiçbir hastalık yoktur ki, çörek otunda onun için bir deva bulunmasın.' şeklinde buyurarak çörek otunun şifasını vurgulamıştır.



Peki şifası bu kadar fazla olan çörek otunun faydaları nelerdir ? Madde madde sıralayacak olursak,

1) Vücudumuz doymamış yağ asitlerini üretemez. Bundan dolayı bu yağ asitlerini dışarıdan karşılamak zorundadır. Her gün bir gram çörek otu yağı aldığımız zaman vücudumuzun günlük doymamış yağ asidi ihtiyacını karşılamış oluruz.
2) Antioksidan özelliği bulunan çörek otu, bağışıklık sistemini güçlendirir.
3) İdrar yolları ve böbrek hastalıklarını tedavi edici özelliği vardır.
4) Mikrop, virüs ve mantarlara karşı etkili bir savunma aracı olmakla birlikte, kan şekerini düşürür ve damar hastalıklarını engeller.
5) Vücutta iltihap oluşmasını engeller.
6) Nefes darlığı ve solunum yolları hastalığında iyi bir yardımcıdır.
7) Romatizmal hastalıklar ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Mide zarını tahriş eden etkenlere karşı mide zarını korur.
8) Hazmı kolaylaştırır.
9) Alerjiye iyi gelir.
10) Bazı bakteri türlerine karşı anti-bakteriyel özelliği bulunur.
11) Anti-diyabetik etki göstererek kan şekerini düşürür, insülin salgılanmasını artırır.
12) İdrar söktürücü özelliği vardır.
13) Uzmanlar kalp ve damar sistemi için faydalı olduğunu söylemişlerdir. Çörek otu içinde bulunan timokinonun kalp rahatsızlıklarına yol açan homosistein oranını düşürdüğü gözlemlenmiştir.
14) Zaman zaman çörek otunun zayıflattığına dair söylemler olmakla birlikte uzmanlar herhangi bir bilimsel gerçeklik ortaya koyamamışlardır.
15) Alkolün zararlarını en aza indirir ve egzama hastalığında iyileştirici özelliği vardır.
16) Vücudumuzda biriken zararlı toksik zehirleri en aza indirir.
17) Yorgunluk halini giderip zindelik verir ve cinsel gücü artırır.

Çörek otu nasıl kullanılır ?

Çörek otu tohum şeklinde kullanılabileceği gibi, yağ şeklinde de kullanılabilir. Tohumunun lifli yapısnın sindirilmesinin zor olduğu bu yüzden çörek otu yağının kullanılmasının daha rahat olacağı söylenmektedir. Günlük olarak alınan çörek otu hiçbir zaman 2 gramı geçmemelidir. Aç karnına kullanılabileceği gibi mide bulantısına sebep olabileceği için tok karnına alınması tavsiye edilir. Toz şeklinde tüketmek isteyenler balla karıştırıp tüketebilirler. Hamile bayanlar doktor kontrolünde kullanmalılardır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..