Beyaz Çay ve Faydaları

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 29 March 2013 | 12:12

Siyah çay, yeşil çay derken şimdi piyasada bir de beyaz çay furyası başladı. İnternet sitelerinde bu aralar sıkça 'beyaz çay' ile ilgili yazılar görüyorum. Durum böyle olunca da bu yazıyı yazma gereğini hissettim.

Beyaz çay nedir ? Bildiğimiz siyah çayın tarladan toplandıktan sonra elde edilen tomurcukların buhara tutulması ve kurutulması ile elde edilen çaya verilen isim. Siyah ve yeşil çay ile karşılaştırıldığında hiçbir kimyasal işlemden geçmediği için aralarında en faydalı ve en kaliteli olan çay türüdür. Çayın tepe tomurcuklarında bulunan beyaz tüylerden dolayı ismi beyaz çaydır. Türkiye'de üretimi bulunmayan beyaz çay, Çin'in Fujian bölgesinde yetiştirilmektedir. Beyaz çay, yeşil çay ya da siyah çay gibi soldurma, fırınlama, kurutma ve fermantasyon işlemlerinden geçmediği için demlendiğinde de çay renginde herhangi bir değişim yaşanmıyor.

yeşil çay, siyah çay ve şimdi de beyaz çay

Beyaz çayın faydaları nelerdir ?

  • Diğer çaylara oranla daha fazla antioksidan içerir. Bu etkisi cildin daha sıkı ve daha güzel görünmesine yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanserden korur.
  • Diğer çaylara göre içerisinde daha az kafein bulunur. Bu da kafeinin vücuda verdiği zararın az olmasını sağlar.
  • İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve kansere karşı korur.
  • Floroid açısından zengin olduğu için dişlerde plak ve çürük oluşumunu engeller.
  • Cildi kuvvetlendirir. Hücre yenilemeyi destekleyici özelliği mevcuttur. Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı geciktirici rol oynadığı ve cilt için çok etkili bir bitki olduğu söylenmektedir. Bu yüzden kozmetik alanında da çok sık kullanılan bitkiler arasındadır.
  • Beyaz çay tüketenlerde kemik erimesinin daha az görüldüğü açıklanmıştır.
  • Yağ üretimini baskılayıcı ve oluşan yağların yok olmasında da yardımcı olduğu için zayıflamaya yardımcı olur.
  • Virüs öldürücü özelliği vardır.
  • İçerisinde K ve C vitamini bulunur.
  • Tansiyon ve kolestrolü düşürür.

Beyaz çay tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar :

Aşırı tüketildiğinde uykusuzluk, sinirlilik, çarpıntı ve baş ağrısına neden olabilir. Eğer hipoglisemi probleminiz varsa tüketmemeniz önerilir. Eğer kansızlık sorununuz varsa yemeklerden en az 1 saat sonra tüketmeye özen gösterin. Ayrıca fazla çay tüketimi vücuttaki vitamin oranını azaltacağı için çok fazla tüketilmemesi önerilir.
çay demlemek bir sanattır 

Beyaz çay nasıl tüketilir ?

Eğer demleyerek içecekseniz su sıcaklığının 70-80 derece arasında olmasına dikkat edin. Kaynamış suyu ilave edip 6 dakika bekleyin. Eğer sallama çay tüketmek istiyorsanız kaynayan suyun içerisine koyduğunuz poşeti en fazla 1,5 dakika bekletin.

5 yorum:

  1. beyaz çay mI yesil çay mI daha çok faydalI?

    ReplyDelete
  2. Aslına bakarsanız ikisinden de dengeli bir şekilde vücuda alım yapıldığında en yüksek verim alınacaktır diye düşünüyorum, ama siz siz olun sakın bu ikisini de abartmayın.

    ReplyDelete
  3. Beyaz çay, yeşil çay tüketilmesinde fayda var, bu yazı için sizlere çok teşekkür ederim.....

    ReplyDelete
  4. Beyaz çay alırken gerçek beyaz çay olduğunu nasıl anlarız.neye dikkat etmemiz gerekir acaba?

    ReplyDelete
  5. Aktarcıdan 2 defa aldım.Birinde çiçekli sarım trak bir renkte verdi,diğerinde rulo şeklinde küçük erik yaprağına benzer bir çay verdi özellikle belirttim beyaz çay diye her iki aktarcıda gerçek beyaz çayın kendi verdikleri olduğunu söylediler.Acaba gerçek beyaz çay görünüş olarak nası oluyor.Yada gerçek beyaz çay nasıl anlaşılır.

    ReplyDelete

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..