Ana Sayfa » , , , , , , » WIKIPEDIA (Vikipedi) ile ilgili bilmedikleriniz

WIKIPEDIA (Vikipedi) ile ilgili bilmedikleriniz

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 25 February 2013 | 14:59

Kendini hızla yenileyen, bana göre doğrulu halen tartışılan bazı yazı dizilerine sahip olan ama yine de çok yararlı olan bir dev ansiklopedi wikipedia (vikipedi). Peki bu site hakkında bilmedikleriniz neler?


Jimmy Wales ve Larry Sanger 2001 yılında bu sitenin temellerini atmışlardır.

- Sitenin hergün sayısı artan 17 milyonluk bir arşivi var.

- En fazla makale sayısı İngilizce, Almanca ve Fransızca versiyonlarında olsada, site şu anda 262 farklı dilde makale sunuyor.

- 17 milyonluk arşiv içerisinden 3.5 milyon İngilizce yazılı makale mevcut.

- 9 Eylül 2007 tarihinde wikipedia’nın ingilizce versiyonu, barındırdığı makaleler göz önünde bulundurulduğunda (2 milyondan fazla), içerisinde en fazla bilgiyi barındıran ansiklopedi rekorunu kırdı ve bu rekoru 600 yıl boyunca elinde tutan Yongle ansiklopedisini geride bıraktı.

- Şu an için dünya genelinde yaklaşık 325 milyon okuyucusunun olduğuna inanılıyor ve buda yazılan her bir makale için 21 kişi anlamına geliyor.

- Sitenin veri tabanına veri girişi yapan 75.000 den fazla yazar kadrosu var.

- Wikipedia’ya ait olan serverlar Amerika'nın Florida eyaletinde  da yer almaktadır ve bu da şu demek oluyor, yazılarla ilgili kanuni yaptırımlar Amerikan eyalet kanunları gereğince uygulanmaktadır.

- Wikipedia, trafik kaynaklarının yüzde ellisini google’dan alır.

- Wikipedia, yıllık yaklaşık 684 milyon kullanıcıya merhaba der.





- Sitede mevcut olan makalelerin bir çoğu daha üye olmamış, herhangi bir kaydı olmayan kullanıcılar      tarafından edit edilebilir.

- Herkes üye olup wikipeia editörü olabilir.

- Önceleri com uzantısına sahip olan site sonrasında kar gütmeme amacını iyice vurgulamak için org uzantısını sahiplenmiştir.

- Wikipedia, Alexa sıralamasında dünya üzerindeki en popüler 6. sitedir.

- Site üzerinde hiç bir online reklam yoktur ama site çok ciddi miktarlarda bağış toplamaktadır ve sırf bu işle ilgilenen 150'den fazla çalışanı mevcuttur.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..