Ana Sayfa » , , , , , , , , » ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN NEDENLERİ VE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ

ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN KÖTÜ ALIŞKANLIKLARIN NEDENLERİ VE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 15 February 2013 | 03:20




Yaşının ilerlemesine rağmen çocuğunuz hala altını ıslatmaya, parmak emmeye, burnunu karıştırmaya devam ediyor ve sizde bu durum karşısında ne yapacağınızı şaşırıyorsanız, bu yazının size yardımcı olacağını düşünüyorum. Uzmanlar bu gibi problemlerin altında çocukların yeterince sevgi ve ilgi görmemeleri, kendilerini yalnız hissetmeleri gibi psikolojik sıkıntılar olduğunun altını çiziyor ve bu gibi durumlarla karşılaştığınızda çocuklarınızı azarlamak yerine bu durumu onlara güzel bir şekilde unutturmak gerektiğini vurguluyor. Bu kötü alışkanlıkların nedenlerini ve tedavi yöntemlerini sıralayacak olursak :

Tırnak Yeme : Tırnak yeme alışkanlığı çocuklarda genellikle 3 – 4 yaşlarından sonra başlar. Çocuklar televizyon izlerken, ders çalışırken, ya da herhangi bir aktiviteye konsantre olduğunda tırnaklarını yiyebilirler. Bunun yanında ailede tırnak yeme alışkanlığı olan bir büyük varsa çocuk bu büyüğünü örnek alıyor olabilir. Uzmanlar, psikolojik olarak kendisini güvende hissetmeyen, aile içi şiddetlerin görüldüğü huzursuz ortamların, aşırı baskı ve otoritenin de tırnak yemeye neden olabileceğini söylüyorlar.

Peki çocuğunuz tırnak yemeye başladığında bu alışkanlığından vazgeçmesi için ne yapabilirsiniz? Uzmanlar en etkili yöntemin bu durumun görmezlikten gelinmesi olduğunu söylüyor. Çocuğunuza tırnak yemenin dünyanın en kötü alışkanlığı olmadığını, istenildiği takdirde çok kolay bırakılabilinecek bir alışkanlık olduğunu söyleyin. Eğer alışkanlığı hala devam ediyorsa ;

1) Çocuğunuzu husursuz eden psikolojik olayı çözülmesi için çocuğunuza yardım edin.

2) Çocuğunuzu azarlamak ya da ceza vermek yerine bu alışkanlığının nedenini bulmasına yardımcı olun.

3) Bu alışkanlığının üzerinde fazla durmayın ve ilgisini başka yönlere çekmeye çalışın.

4) Çocuğunuzun tırnak yemesine neden olan husursuz ve gergin ortamlardan çocuğunuzu uzak tutun.

Burun Karıştırma : Burun karıştırmak toplumda hoş karşılanmayan ve kötü görüntülere neden olan kötü alışkanlıkların başında gelir. Çocuklarda burun karıştırma alışkanlığı genelde 4 -5 yaşları arasında başlar. Burun karıştırma burun içinde kanamaların ve yaraların oluşmasına, aynı zamanda dışarıdan elle alınan mikropların burun içine sokulması ile birlikte virüslerin, dolayısı ile hastalıkların daha çabuk bulaşmasına neden olur. Peki çocuğunuz burnunu karıştırıyorsa ne yapmalısınız ?

1) Öncelikle yaptığı davranışın yanlışlığını çocuğunuza pis ya da iğrenç gibi kelimeler kullanarak vurgulamayın.

2) Burun karıştırmanın doğru bir davranış olmadığını, elini burnuna soktuğu zaman hasta olma riskinin çoğaldığını ve burnunu temizlemesi gerektiğinde bunu bir kağıt mendil kullanarak yapması gerektiğini anlatın.

3) Okul öncesi çağındaki çocuklar, bu davranışa sinirlendiğinizi fark ettiği takdirde sizi rahatsız etmek için bu kötü alışkanlığı koz olarak kullanmak isteyecektir. O yüzden çocuklarınıza bu davranışları yüzünden sert tepki göstermeyin.

4) Aynı tırnak yeme alışkanlığında olduğu gibi çocuğunuzun burnunu karıştırdığını fark ettiğinizde, dikkatini başka bir yere çekmeye çalışın ve ilgisini dağıtın.

Parmak Emme : Öncelikle parmak emmenin zararsız bir davranış olduğunu bilmek gerekiyor. Bebeklerin çoğu doğduktan sonra parmak emme alışkanlığını edinirler ve bu durum yaklaşık 1 yaşına kadar devam eder. Ama eğer çocuğunuz 5 – 6 yaşlarına geldiğinde hala parmak emmeye devam ediyorsa ve bu durum ağzında ve dişlerinde hastalıklara neden oluyorsa bu alışkanlığından vazgeçirmeye çalışmalısınız. Peki nasıl vazgeçirebilirsiniz ?

1) Çocuğunuzu küçümsemek ya da azarlamak yerine çocuğunuza kendini güvende hissedeceği ortamlar yaratın. Çocuklar kendini güvende hissettikleri zaman kendisine olan güvenleri de artmakta ve kötü alışkanlıklarından kendi istekleriyle çok kolay bir şekilde kurtulabileceklerine inanmaktadırlar.

2) Çocuklarınıza iki eliyle uğraşacağı oyunlar ya da aktiviteler bulun. İki elini de kullanan bir çocuk parmak emmeye fırsat bulamayacaktır.

3) Çocuğunuz bu alışkanlığından vazgeçmek için mantıklı nedenler arayacaktır. O yüzden çocuğunuza parmak emmeye devam ettiğinde damağında hastalıklar oluşabileceğini ve dişlerinin düzgün bir şekilde çıkmayacağı gibi sebeplerle bu davranışını neden bırakması gerektiğini anlatın.

Dudak Isırma : Bu alışkanlık genelde çocuklarınızın dudaklarının kuru ve pürüzlü olduğunu hissettiğinde, kuru olan kısmını pürüzsüz hale getirmeye çalışmak için uğraşması ile edinilen bir alışkanlıktır. Uzun vadede çocuğunuzun dudakları etrafında derinin kolay tahriş olmasına ve bu da kolay enfeksiyon kapılmasına neden olur. Peki bu alışkanlıktan vazgeçmesi için ne yapabilirsiniz ?

1) Bir dudak nemlendiricisi alıp düzenli bir şekilde çocuğunuzun dudaklarına uygulayın. Böylece dudaklarında kuruluklar ve pürüzler oluşmayan çocuk bu alışkanlığından vazgeçecektir.

Genel olarak kötü alışkanlıkların nedenlerine bakıldığında stres, çocukta kendine güvensizlik, gergin ve huzursuz ortamların neden olduğu söylenebilir. Bu alışkanlıklardan vazgeçilmesi konusunda ebeveynlere çok fazla iş düşmekte. Çocuklarınızın yaşadığı ortamların huzurlu olması ve çocuğunuzun kendine güvenmesi için elinizden geleni yapın. Kendisine güvenen çocuk her sıkıntıdan kendi isteğiyle kolayca vazgeçebileceğini bilmekte ve bu da her türlü olumsuz davranıştan kolayca vazgeçebileceği anlamına gelmektedir.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..