İlk iş köpeğinize ne zaman havlaması gerekip gerekmediğini öğretmek. Bu şart! Bu konuda ne kadar uyuşuk davranırsanız, köpek yanlış davranışları o kadar hızlı huy edineceğinden, işler rayından çıkacaktır. Yapmanız gereken ilk şey, köpeğiniz neden havlıyor onu anlayabilmektir;
Şimdi köpekler neden havlar?
- Tehlikelere karşı uyarı amaçlı: Keskin, gürültülü ve otorite kokan bir havlama. Özellikle bazı köpekler (koruma özelliği yüksek) için bu özellik çok baskındır. Kangal cinsi bir köpekten, tanımadığı bir kişiyi gördüğünde havlamamasını beklemek pek akıl karı değildir, unutmayın.
- Endişe durumunda: Endişeli köpek kendini yatıştırmak için havlar. Yüksek tonlu bir havlamadır ve çoğu zaman havlamayı inleme takip eder.
- Oyun ihtiyacı/heyecan: Yavru köpeklerde ve genç köpeklerde yaygın bir havlama nedeni. Diğer köpeklerle veya sahibiyle oynayan, oynayacağını hisseden, gezinti yapacak olan köpek havlar, heyecanlanır ve şımarır. Aslında hayvan havlarken sesindeki neşeyi, tabiri caizse müzikalliği fark edersiniz.
- Dikkat çekme: İniltiler çıkarmak, havlamak, kimi zaman da havlamak üçlüsü önemli bir işarettir. Bu haliyle köpekleri ağlayan çocuklara benzetirim.
- Sıkılma, bunalma: Sıkılan köpek sanki kendi sesini dinlemek istiyormuş gibi bir his verir. Hüzünlü bir sestir ama çoğu zaman biraz can sıkıcı olabilir. Sıkılan köpek çoğu zaman içindeki enerji fazlasını dışarı atmak için havlar. Bu aşamada köpeğe enerjisini atabileceği bir egzersiz bulmak çok önemlidir.
- Diğer köpeklerle iletişim: Bir sokak köpeği, başka bir köpeğe havlar, onu duyan köpek havlamaya başlar ve bunu duyan köpeğiniz çılgına döner ve havlar. Bu çok doğaldır, çoğu zamanda engellenemez.
Aşırı havlamayı engellemek veye en aza indirmek için;
- Köpeğinize olabildiğince çok egzersiz yaptırın, havlayarak harcayacağı enerjisi kalmasın.
- Köpeğinizi çok uzun süre yalnız bırakmayın, özellikle yavru köpekleri.
- Köpeğiniz yukarıda ifade ettiğim nedenlerden herhangi biri yüzünden havlıyorsa, sakın ona sarılmayın, beslemeyin, demek istediğim hiç bir şekilde köpeğinizi havlama arasında ödüllendirmeyin.
- Havlayan köpeğinize bağırıp durmayın, kontrolünüzü kaybetmeyin. Elinizi çırpın, ıslık çalın, bir şekilde köpeğinizin dikkatini çekin, sessizliği yakaladığınız bir anda onu ödüllendirin. Sonrasında otur kalk gibi basit uygulamaları köpeğinize öğretin. Olabildiğince köpek üzerinde kontrol sahibi olun.
- Eğer köpeğinizi dışarı salıyorsanız ve köpek kafasına göre saatlerce havlıyorsa, sonrasında ipleri elinize almanız çok zorlaşacaktır dikkat. Köpeğinize göz kulak olun, onlarda tıpkı çocuklar gibidir, dışarıdan kötü huyları kapar gelirler.
- Ne olursa olsun hayvanlara elektrik şoku uygulayan saçma sapan tasmalara para vermeyin, arzu ederseniz sizler takın boynunuza ve bir tadına bakın.
- Köpeğimin ses tellerini (vocal cord) aldırmak istiyorum diyorsanız benden sizlere tavsiye bir köpek sahibi olmayın veya elinizdeki köpeği sizden daha iyi niyetli bir insana teslim edin. Cerrahi bir işlem sonrası ses telleri alınan köpek fikri kadar bencil, vahşi bir şey yoktur diye düşünüyorum. Köpeğiniz işlem sonrası acı acı havlayacaktır, bunun yanında anestezi ciddi bir sorundur. Ama yine de siz bilirsiniz, köpeğinin Tanrısı olduğunu düşünen zavallı insanlardansanız, bağırın, çağırın, söktürün tırnaklarını, aldırın ses tellerini ve oturun köpeğinizin zavallı haliyle gurur duyun.
Sizlere bir köpek ismi vermek istiyorum; Basenji. Orta Afrika kökenli bu köpeğin çok hoşuma giden iki tane özelliği var, birincisi bu köpek tıpkı kediler gibi kendi kendini temizlemeyi çok sever, bu da onu oldukça kokusuz yapar, diğer bir özelliği ise; bu köpek havlamaz, tuhaf sesler çıkarabilir ama bildiğimiz anlamda havlamaz. (bu arada yazıma başlarken bir soru sormuştum ya, bu köpek türü ona cevap niteliğinde).
elinize sağlık ...
ReplyDeletecok iyi
ReplyDelete