Kedilerde kulak uyuzu ve tedavisi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday, 27 March 2013 | 11:05

Kulak uyuzu kedilerde sıkça görülen sıkıntılı bir durumdur. Bilimsel adıyla Otodectes cynotis diye bilinen bu rahatsızlık, kedi ve köpeklerin kulakları içinde yaşayan mikroskobik canlıların kulak içindeki tahribatlarıyla meydana gelir. Islak, kirli ve oldukça nemli olan kulak iç kısmı bu mikroskobik canlılar için bulunmaz bir nimettir.

mikroskobik ortamda kulak uyuzu akarı

Kedilerde ne tür belirtiler olur?

Sürekli kulak kaşıntısı, bolca kafa sallama isteği, dikkatli bakıldığında kulak kepçesinde kızarıklık, ve rengi koyu tonlara çalabilen akıntı. Bu arada bu belirtiler esnasında kedinizin kulağının içine doğru baktığınızda kir pas içinde bir kulak göreceksiniz ve tabiki o eşsiz koku!!!!

Ne yapılmalı? 

Sıkça görülen kulak uyuzu diğer kediler vasıtasıyla kedinize geçmiş olabilir. Çoğu zaman çok ciddi bir rahatsızlık vermez. Ama kulakta şişme ve aşırı kızarıklık başladıysa akarlar problem yaratıyor demektir. Kulakları kontrol ettikten, belirtileri dikkate aldıktan sonra eğer kulak uyuzundan şüpheleniyorsanız, kedinizi derhal bir veterinere götürün. Veteriner hekim hasta kulağı temizleyecektir, bu işlem her ne kadar evde de yapılabilir görülse de kulağın ne kadar hassas bir organ olduğunu unutmayın, hayvana zarar vermeyin. Bu aşamadan sonra kedinizi mümkünse uzunca bir süre diğer ev hayvanlarından ayırın ve imkanınız varsa olası yeni bir uyuz vakasına karşı, diğer kedilerin kulaklarını kontrol edin ve bırakın kediniz ondan sonra sosyalleşsin. Baktınız ki kedinin kulağında hekim kontrolü sonrasında pislik birikmeleri oluştu, alın elinize bir burun damlası, koyun içine biraz bitkisel yağ ve size komik gelebilir ama deneyimlerden yola çıkarak söylüyorum, şişeyi bir dakika kadar elinizde ovalayın ki bu sayede içindekinin ısısı tam kıvamına gelsin. Kedinizin kulağının içine bir iki damla bu yağdan damlatın ve sonrasında güzelce hayvanın kulağına masaj yapın. Bu sayede kulak içinde birken kir pas çözülecektir. Sonrasında alın elinize bir tane kulak temizleme çöpü ve dikkatlice içerideki kötü karışımı temizlemeye koyulun. Sakın ha çubuğu derinlere sokmayın.

kulak uyuzu olmuş sevimli bir kedi

Bu arada kedinin kulağını sık sık kontrol edin, eğer sıkıntı halen devam ediyorsa, veteriner hekimin verdiği ilaçlara ek olarak yukarıda bahsettiğim teknik ile birlikte kulağa gereken özeni gösterin. Bunu belli bir süre tekrarladıktan sonra sıkıntının geçmesini bekleyin, aksi halde alın kediyi tekrar veteriner hekimin yolunu tutun. 

DİKKAT!

Kedinizin kulak çevresi ve bir ihtimal vücudunun belli bir bölgesi de uyuz tehtidi altında olabilir. Kedinizin vücudunu sürekli kontrol edin ve hastalığı süresince kedinizin tüylerinde yuvalanan herhangi bir uyuz oluşumuna karşı tetikte olun, fazla abartmadan hayvanı güzelce yıkayın. Bu arada endişelenmenize gerek yok, kedilerde görülen bu uyuz insanlara bir zarar vermez......

3 yorum:

  1. Oldukça faydalı bir makale olmuş, bu yazının üst sıralara çıkmasına şaşırmadım.....BİLGİYE ERİŞMEK BU GÜNLERDE OLDUKÇA ZOR....

    ReplyDelete
  2. Ellerinize sağlık, gerçekten yerinde bilgiler....Kedilerle ilgili elinizde ne varsa lütfen paylaşın.....

    ReplyDelete
  3. İlginize teşekkürler, bilginti ailesi olarak sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.....

    ReplyDelete

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..