İntihara Eğilimi Olan Kişiye Yardım Nasıl Olmalı?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 4 October 2015 | 09:14

İntiharı önlemek intihar öncesi olası işaretleri, intihar eğilimi belirtilerini dikkatli okumak ve onları ciddiye almaktan ibarettir. Bir arkadaşınızın veya bir sevdiğinizin intihara meyilli olduğunu düşündüğünüzde bu konuyu çok fazla açmak, dillendirmek istemezsiniz. Ama unutmayın ki intihar konusunu masaya yatırmak bir hayatı kurtarabilir.İntihara meyilli bir kişi sizden yardım istemeyebilir ama bu demek değildir ki bu kişinin yardıma ihtiyacı yoktur. İntihar eden birçok kişi aslında ölmeyi istemez, onların tek istediği çektikleri acıya bir son vermektir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nün verilerine göre her yıl yaklaşık 1 milyon kişi intihar ederek hayatını kaybetmektedir. Peki nedir bunca insanı ölüme sürekleyen şey? Hayatında bir defa bile olsun intiharı düşünmeyen, depresyonun ne demek olduğunu bilmeyen biri için bu soruya cevap vermek oldukça zor olacaktır ama intihara meyilli bir kişi tahmin edemeyeceğiniz kadar çok acı çekiyor olabilir ve belki de bu acılardan kurtulmak için başka hiç bir yol düşünememektedir.

Şimdi gelin bu konuyla ilgili birkaç başlık atalım;

İntihar öncesi dikkate alınması gereken belli başlı işaretler;

Sağlıklı düşünen bir birey olarak, intihar düşüncesine kendini kaptırmış birine yapabileceğiniz en iyi şey, o kişinin intihar öncesinde ortaya koyduğu tavır ve davranışları iyi gözlemlemek ve sarf ettiği cümleleri iyi analiz edip, her birini dikkate almaktır. İşte bu noktada iyi bir gözlemciyseniz, intihara meyilli olduğunu düşündüğünüz kişiye bazı alternatifler sunabilir ve intiharı önlemede çok ciddi bir rol oynayabilirsiniz. Tabi bu yolun sonunda profesyonel desteğin varlığını göz ardı etmeyin.

intihar fikrinden nasil kurtulurum
İntihar eğilimi belirtilerine karşı gözünüzü dört açın.

İntihar Eğilimi Belirtileri


İntihar hakkında konuşmak
Kendine zarar vermekle, ölümle veya intihar ile ilgili yapılan herhangi bir konuşma...Keşke ölmüş olsam gibi ifadelere dikkat!
Ölümcül yöntemler araştırmak
Herhangi bir intihar teşebbüsünde kullanılabilecek olan silahlara, ilaçlara , bıçaklara veya daha birçok yönteme ulaşma ve herhangi birini elde etme arzusu.
Ölüm olgusuna olağandışı yoğunlaşma
Ölümle ilgili şiirler, hikayeler yazmak, vahşet dolu videolara yoğunlaşmak, kısacası durup dururken ölüm olgusuna yakınlık hissetmek.  
Geleceğe dair hiç bir umut taşımamak
Hiç bir şeyin düzelemeyeceğine dair duygular, olaylar karşısında bir çıkış yolu bulamamak, umutsuzluk veya köşeye kısılmışlık duyguları.
Kendinden nefret etmek, kendini değersiz görmek
Ben olmasam ne olacak ki, aslında bensiz herkes daha rahat eder gibi saplantılı duygular. Kendinden nefret etme ve suçluluk duyguları.
Bir şeyleri sıraya koyma arzusu 
Bir vasiyet hazırlama girişimi, değer verdiği şeyleri sevdiği insanlara dağıtma ve aile üyeleriyle beraber bir şeyler yapabilme telaşı.
Güle güle ifadesinin aşırı yoğun kullanımı
Aile bireylerine ve arkadaşlara beklenmedik ve olağandışı ziyaretler. Genellikle ziyaret sonralarında sanki bir daha hiç görüşmemek üzere güle güle ifadesini derin derin kullanmak. 
İnsanlardan uzaklaşma
Yalnız kalma isteği, insanlardan uzaklaşma arzusu.
Kendi kendine zarar vermek
Gereksiz riskler alma, aşırı alkol tüketimi, sorumsuz araç kullanma isteği, uyuşturucu kullanımı.  
Ani sessizlik 
Aşırı depresif bir durum sonrasında ani sessizlik ve mutluluk halleri o kişinin intiharı kafasına koyduğunun bir göstergesi olabilir. 

Unutmayın, yukarıda belirtilen işaretlerden birini veya birden fazlasını gösteren veya intihar üzerine konuşmalar yapan bireylerin yardıma ihtiyacı olacaktır!!!!!!!


Bir arkadaşınızla veya ailenizden biriyle intihar fikrini tartışmak, bunun üzerinde konuşmak oldukça zor bir durumdur. Eğer karşınızdaki kişinin intihara meyilli olup olmadığından tam olarak emin değilseniz, en iyi yöntem ona belli başlı sorular sormaktır. İntihara eğilimi olan bir kişiye konuşma, içini dökme şansı vermek demek ona negatif duygularından kurtulma, yalnızlığını bir nebze olsun dindirme ve belki de onu intihar fikrinden vazgeçirme anlamına gelebilir. Kısacası intihar fikrinden nasıl kurtulurum sorusunun cevabı belki de sizsiniz.

İntihar eğilimleri olduğundan şüphe duyduğunuz biriyle yapacağınız konuşmada kullanabileceğiniz ifadeler; 

  • Son zamanlarda seninle ilgili bazı endişelerim var.
  • Bu sıralar sende bir değişiklik var, her şey yolunda mı merak ediyorum.
  • Son zamanlarda kendinde değilsin gibi, yapabileceğim bir şey var mı merak ediyorum.

Sormanızda sakınca olmayacak bazı sorular;

  • Ne zaman böyle hissetmeye başladın?
  • Böyle hissetmene neden olacak bir şey mi geldi başına?
  • Şu anda sana nasıl yardımcı olabilirim?
  • Hiç yardım almayı düşündün mü?

Karşınızdakine yardımı dokunacak ifadeler;

  • İçinde bulunduğun durumda yalnız değilsin, ben hep seninleyim. 
  • Şu anda belki buna inanmıyorsun ama içinde bulunduğun durum değişecek.
  • Şu anda ne hissettiğini belki tam olarak anlayamıyorum ama seni dikkate alıyorum ve yardım etmek istiyorum.
  • Tam vazgeçtim artık dediğin anda bir gün daha veya en kötü birkaç saat daha tutunabileceğini kendine söyle.  
 İntihar Eğilimi Olduğunu Düşündüğünüz Biriyle Konuşurken;

Yapmanız Gerekenler
  • Kendiniz olun, bırakın karşıdaki kişi sizin onu dikkate aldığınızı ve yalnız olmadığını fark etsin. Bu nokta da kelimelerden çok ses tonunun ve tavırların önemi daha büyüktür. 
  • Bırakın intihara meyilli olduğunu düşündüğünüz kişi öfkesini, nefretini kussun, bağırsın, çağırsın, lanet etsin. Bütün bunlar iyiye işarettir. 
  • Sakin olun, sabırlı davranın, sempatik görünün ve asla karşınızdakini yargılamayın. 
  • Karşınızdakine intihar fikrinin gelip geçici olduğunu belirtin. Karşınızda bulunan kişinin hayatının sizin ve başkaları için önemli olduğunu ifade edin. 
  • Karşınızdaki kişi artık yaşamak istemiyorum, çok daraldım, her şey üstüme üstüme geliyor gibi ifadeler içine girerse, ona intihar fikrini düşünüp düşünmediğini sorun. Bu onun aklına bu fikri sokmak değildir, tam tersine onu önemsediğinizi, intihar düşüncesini çok ciddiye aldığınızı ve karşınızdakinin acılarını dinlemeye hazır olduğunuzu beyan edersiniz.

Yapmamanız Gerekenler
  • Sakın intihar eğiliminde olduğunu düşündüğünüz kişiyle tartışmaya girmeyin. Ona daha görecek çok şeyin var, intiharın sonrasında ailen çok üzülecek gibi ifadeleri söylemekten kaçının. 
  • Şok olmuş tavırlarına girmeyin, hayatın güzel yönleri ile ilgili ders vermeyi bırakın ve intihar yanlıştır arkadaşım ifadesine hiç başvurmayın. 
  • Problemleri çözme yollarına girmeyin veya tavsiyelerde bulunmayın. Olay problemlerin ne kadar sıkıntı verici olduğu değil, karşınızdakinin ne kadar acı çektiği. 
  • Sakın bütün bu yaşananlardan dolayı kendinizi şuçlu hissetmeyin. Birinin girdiği bunalım ve sonrasında oluşacak olayları düzeltemezsiniz. 
                                          
İntihar Risk Seviyeleri


Düşük 

Bazı intihar fikirleri. İntihar planı yok. Kişi intihar etmeyeceğini söyler. 


Orta

İntihar fikirleri. Çok ölümcül olmayacak bazı planlar. Kişi intihar etmeyeceğini söyler. 


Yüksek

İntihar fikirleri. Fazlasıyla ölümcül olabilecek intihar planları. Kişi intihar etmeyeceğini söyler. 

Şiddetli

İntihar fikirleri. Fazlasıyla ölümcül olabilecek intihar planları. Kişi intihar edeceğini ifade eder. 

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..