Gazlı İçeceklerden Uzak Durun!

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Saturday 11 July 2015 | 13:02

Sigara içmek, alkol kullanmak kötü alışkanlıklardır, kurtulmak gerekir, içmeseniz vücudunuza fazlasıyla iyilik etmiş olursunuz. Peki ya bazılarınız için günlük, vazgeçilmez bir içecek olan gazlı içecekler ve özellikle de en çok tüketin kola? Sizce bunları tüketmekte sorunlu bir alışkanlık değil mi?

-Baştan söylememde yarar var. Bu yazımda her ne kadar genel olarak gazlı içeceklere atıfta bulunsam da okların yönü kola üzerinde olacaktır. Reklamlarla, sosyal medya aracılığıyla yüceltilen kolanın aslında ne olduğunu birkaç satırda ifade etmek istedim. Neyse, dönelim konumuza-

Bana sorarsanız en az sigara içmek kadar tehlikeli bir alışkanlık olan kola tüketiminden hemen şu anda vazgeçmeniz, sizin ve sevdiklerinizin iyiliğine olacaktır. Peki açtınız ve bir kutu kolayı lıkır lıkır içtiniz, o andan sonra vücudunuzda neler oluyor hiç düşündünüz mü?

gazli iceceklerden uzak durun
Lütfen özellikle koladan uzak durun!
İlk 10 dakika içerisinde; 

Vücudunuza 10 çay kaşığı şeker nüfus eder, bu da günlük şeker ihtiyacının tamamını aldınız anlamına gelir, peki gidin ağzınıza aynı miktarda şekeri tıkın, garanti ediyorum kusarsınız, o halde kola neden kusturmuyor? Çünkü kolanın bir içeriği olan fosforik asit şekerli tadın önüne geçer ve kusmaya engel olur.

İlk 20 dakika içerisinde;

Kan şekeriniz tavan yapar ve karaciğeriniz devasa insülin oranlarına, korkunç düzeylerde şekeri yağa dönüştürerek karşılık verir.

40 dakika içerisinde;

Kafein emilimi tamamlanmıştır, kan basıncınız yükselmektedir, göz bebekleriniz irileşti ve karaciğeriniz kanınıza daha fazla şeker pompalamaya başladı bile.....

45 dakika ve sonrasında;

Vücudunuz dopamin üretimine hız vermiştir, demek istediğim beyninizdeki mutluluk merkezi uyarılmaya başlandı- bu arada ilginçtir, eroin kullanımında da aynı işlem söz konusudur.

1 saat sonra ise; 

Aşırı şeker tüketiminin yol açtığı yorgunluk ve bitkinlik hali baş gösterecektir.

Peki kola ve diğer birçok gazlı içecekte bulunan belli başlı bileşenler hangileridir?  

Fosforik asit: Vücudun kalsiyum alımına müdahale eder ve erken yaşta kemik erimesi (osteoporoz), kemik yumuşaması (osteomalasi) gibi sıkıntılar baş gösterebilir.

Şeker: Vücudunuza fazlasıyla aldığınız şeker, insülin seviyelerini tavan yapacaktır, bu da kan basıncınızın yükselmesine, yüksek kolesterole, diyabete, kalp hastalıklarına, aşırı kilo alımına ve daha birçok sağlık sorununa neden olacaktır.

Aspartam: Bu kimyasal tatlandırıcı diyet kolalarda şeker yerine kullanılır. Bu ürünün yaklaşık 92 tane farklı sağlık sorununa yol açtığını söylemekte fayda var, bunlardan bazıları farklı beyin tümörleri, diyabet, duygusal bozukluklar, ve epilepsi (nöbetler) olarak sıralanabilir.

Kafein: Kafein içeren içecekler, kandaki kolesterol seviyelerinde artışa, uykusuzluğa, mineral ve vitamin yoksunluğuna, düzensiz kalp ritmine, göğüste kütlelere ve belli başlı kanser türlerine davetiye çıkarır.

Musluk (Şebeke) suyu: Birçoğumuz farklı nedenler musluk suyundan uzak dururuz, peki şişelenen içeceklerin ana içeriklerinden birinin de musluk suyu olduğunu biliyor musunuz?

Son Olarak!!!!!

Günde bir kola (veya gazlı içecekler), diyabet riskini %85 artırır. Kola (gazlı içecekler) tüketenler yüksek kanser riski taşırlar. Benzen sıkıntılı kimsayallardan biridir ve musluk suyunda yasal sınır olan 5 birim, bazı gazlı içeceklerde 79 birime kadar çıkmaktadır. Birçok gazlı içecekte bulunan sodyum benzoat, DNA’da bazı değişikliklere sebep olabiliyor. Bu da karaciğer sirozuna ve parkinson hastalığına neden olabilir. Şu andan itibaren gelin başta kola olmak üzere bütün gereksiz gazlı içeceklerden kurtulun.Yok ben gazlı içecekler olmadan yaşayamam diyorsanız, mineral suyu tüketimine ağırlık verin ama lütfen meyveli olanları değil.

Kola ve diğer gazlı içecekler sağlığa son derece zararlıdır unutmayın! Milli içeceğimiz ayranı ne olur göz ardı etmeyin!!

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..