Ana Sayfa » , , , » Tansiyon Aletleri ve Yanlış Saptamalar

Tansiyon Aletleri ve Yanlış Saptamalar

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 3 November 2014 | 14:49

Kendinize en uygun tansiyon aletini seçin.
Özellikle tansiyon hastalarının evlerinde bir tansiyon aleti bulundurması artık bir lüks değil, uzmanlar da böyle söylüyor. Düzenli tansiyon ölçümü ciddi bir tedbir olarak karşımıza çıkıyor. Ama yapılan araştırmalara göre ev tipi tansiyon aletlerinin birçoğu olması gerektiği kadar hassas değil. Hastaların %10-15’inde kullanılan aletlerin aslında o kadar da güvenilir olmadığı tespit edilmiş bile. İşte bu da bazı hastaların yapılan yanlış ölçümlerden dolayı çok daha fazla veya gerektiğinden az ilaç tedavisi aldıklarını göstermiş. Gerektiği gibi tedavi edilmemiş yüksek tansiyonun, böbrek hastalıklarının en büyük nedeni olduğunu hesaba katarsanız, bu sıkıntının aslında ne kadar ciddi olduğunu fark edersiniz.


Kan basıncınız gün içerisinde değişir, bu normal bir durumdur. Sabahları en düşük seyreden basınç, kişi uyandıktan sonra yavaş yavaş artar. Kan basıncı gün içerisindeki davranışlara, yediklerinize ve ruh halinize bağlı olarak değişiklik gösterir. Kan basıncınızın ölçümleri muazzam cihazlarla yapıldığında dahi farklılık gösterir. Bu durumda yapmanız gereken farklı kayıtlar tutmak ve bunların bir ortalamasını almaktır.

Şimdi, en doğru tansiyon ölçümü için yapılması gerekenler; 

  • Ölçüm öncesindeki 30 dakika boyunca kafeinli, alkollü içeceklerden uzak durun ve sigara içmeyin. 
  • Ölçüm öncesinde, 5 dakika boyunca sırtınızı güzelce destekleyin, ayaklarınızı yere basın ve sakince oturun. 
  • Ölçüm sırasında kolunuzu öyle bir destekleyin ki bileğiniz tam kalp hizasında olsun. 
  • Kıyafetinizin kollarını iyice yukarı kaldırın ve tansiyon aletinin çıplak derinize tam olarak temas ettiğinden emin olun. 
  • İlk okumadan bir dakika sonra bir okuma daha yapın ve bu iki gözlemin arasında çok fazla fark olmadığından emin olun, her şey yolunda ise, bunların ortalamasını alın. Eğer fark çok fazlaysa bir kez daha okuma yapın ve bu sefer bu üçünün ortalamasını alın. 
  • Çıkan sonuç çok yüksekse sakın strese girmeyin, birkaç dakika rahatlayın ve tekrar deneyin. 
  • Yaptığınız bütün ölçümlerin kaydını tutun. Günün hangi saatinde, ne değerlere ulaştığınız çok önemli unutmayın. 

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..