Yeni Doğan Bebekler ve Bilinmesi Gerekenler

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Saturday 12 April 2014 | 07:11

Yeni doğan bebeklerde her şeyi çok ciddiye almayın, geçecektir.....
Yeni anne baba olmuş, ilk çocuğunu kucağına yeni almış ebeveynler için, bebeklerinin yaptığı her yeni davranış bir bilmece halini alabilir. Daha önce tecrübesi olmayan anne ve babanın, bebeklerinin yaptıkları davranışların normal olup olmadığı konusunda tereddüt yaşaması çok doğaldır. İşte yeni doğan bebeklerde görülmesi normal olan ve korkmaya gerek olmayan davranışlardan bazıları :

  1. Yeni doğan bebeklerin göğüslerinde şişlikler olabilir. Hatta bu şişliklerden bazen süt gelmesi bile normaldir. Bu süte halk dilinde 'Cadı Sütü' denilmektedir. Anne baba böyle bir durumla karşılaştığı zaman bebeğin göğüslerine masaj yapmamalıdır, çünkü masaj yapmak şişliklerin iyileşmesini geciktirebilir.
  2. Yeni doğan bebeklerin vücutlarında kırmızı döküntüler olması gayet normaldir. Bu kırmızı döküntüler sağlıklı bebeklerde görülür ve zamanla kendiliğinden geçer.
  3. Uykuya dalmak üzere olduğunuz sırada sıçramanıza neden olan ve uyku miyoklonisi adı verilen irkilmelerin yeni doğan bebeğinizde sık görülmesi de normal bir durumdur. Bebeklerde beyin, vücut hareketlerinde etkili olmaya başladıkça bu durum kendiliğinden azalacaktır.
  4. Bebeğinizin vücudunun çeşitli bölgelerinde morluklar görülmesi de normal bir durumdur. Özellikle poposunda ve kuyruk sokumunda yoğun olarak görülen bu morluklara 'Mongol Lekesi' adı verilir ve bebek büyüdükçe bu morluklar kaybolur.
  5. Yeni doğan bebekler için oda sıcaklığının nasıl olacağı da anne ve baba için merak konusudur. Doktorlar genellikle bebeklerin giysisi konusunda, büyüklerin giydiği kıyafetten bir kat fazla olmasının bebekler için yeterli olduğunu söylemektedir. Oda sıcaklığının ise 21-23 derece arasında olması yeterli olacaktır. Çok fazla sıcak ortam ve üst üste giydirilmiş kıyafetler bebeğin huzursuz olmasına neden olacaktır.
  6. Bebeğinizin ilk banyosuna gelince, doğumdan 3-4 gün sonra ilk banyosu yaptırılabilir. Hastaneden çıkmadan evvel göbek bağı düşmeden bebeğe banyo yaptırılmaması gerektiği söylenmektedir. Fakat göbek bağının temizliğine dikkat edildiği sürece banyo yaptırılmasında sakınca yoktur. Dilerseniz bebeğinize her gün de banyo yaptırabilirsiniz. Fakat her gün banyo yaptırmayı seçtiğinizde her gün şampuan kullanmayın. Her gün şampuan kullanmak bebeğinizin cildinin kurumasına ve döküntüler oluşmasına neden olabilir.
  7. Bebeğinizin ilk zamanlarda ayaklarını karnına çeker uyuması da normal bir durumdur. Anne karnındaki pozisyonu bu şekilde olduğu için bebekler ilk zamanlarda bu şekilde uyumak istemektedir.
  8. İlk doğduğu zamanlarda göz kasları tam gelişmediği için bebeklerin şaşı bakması normal bir durumdur. İlk 3 aydan sonra şaşı bakma düzelmezse bebeğinizi bir göz doktoruna götürmelisiniz.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..