Ana Sayfa » , » Bebekleri Televizyondan Uzak Tutun

Bebekleri Televizyondan Uzak Tutun

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Monday 21 April 2014 | 06:15

Bebekleri televizyondan uzak tutun
Uyumakta güçlük çeken ve sürekli ağlayan bir bebeğiniz mi var? Tam beşiğine koyduğunuzda, gözler açılıyor mu? Ya da gazını çıkarmanıza rağmen, bebeğinizin nedensiz ağladığı oluyor mu? İşte bu ve bunun gibi sıkıntılar, bebeğinizin sonrasında yaşayabileceği olası başka problemlerin habercisi olabilir.


Bu yazımda sizlere geçenlerde bir tıp makalesinde dikkatimi çeken, bu konuyla ilgili bir kaç şeyden bahsetmek istiyorum. Yazıda hareketli, sürekli ağlayan ve uykuya dalma problemleri yaşayan bebeklerin, sonrasında geliştirdikleri televizyon ve video izleme alışkanlıklarından bahsediyordu.

Uzmanlara göre, yukarıdaki sıkıntıları çeken bebeklerin, sonrasında ciddi bir televizyon ve video izleme alışkanlıkları oluşuyormuş. Bu bebekler yaklaşık 2 yaşına geldiğinde, bebeklik dönemi nispeten daha sıkıntısız geçenlere göre daha fazla  "izleme" eğilimine giriyorlarmış.

Yapılan araştırmalara göre, sıkıntılı bebekler diğerlerine oranlar günde 9 dakika kadar daha fazla televizyon başında beklerlermiş, bu her ne kadar az bir zaman gibi görünse de, 2 yaşından sonra yavaş yavaş gelişen alışkanlıklar tablosuna baktığınızda, sonrasında ciddi bir problemle karşılaşabilirsiniz.

İşte bu noktada 2 yaşına kadar bebeklerinizi, televizyondan ve diğer eğlence araçlarından olabildiğince uzak tutmalısınız. Uzmanların özellikle vurguladığı, bebeklerin özellikle ilk yıllarda beyin gelişiminin çok hızlı gerçekleştiği ve bu noktadan sonra bu yaş grubunun televizyon yoluyla değil, ikili iletişimler aracılığı ile iletişim becerilerini geliştirmeleri gerektiğinin önemi.

Daha da ciddi olan, çok fazla televizyon önünde olan bu yaş grubunun ileride öğrenme ve konuşma zorlukları bile çekebileceği. İşte bu sebeplerden dolayı, bırakın çocuklarınız dokunarak, konuşarak, iletişim kurarak öğrensin. Tabi ki yaratıcı, öğretici yayınların çocukların zihin gelişiminde önemi yok sayılamaz ama siz yine de televizyon önünde geçirilen vakti minimum seviyeye indirmeye gayret edin.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..