Carlos Juan Finlay Kimdir ?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 3 December 2013 | 12:31

Bugün Google arama motorunu açtığımızda karşımıza, Carlos Juan Finlay'ın 180. doğum günü olduğuna dair bir uyarı çıkıyor. Google'ın bugünkü doodle uygulamasına konu olan Carlos Juan Finlay yaptığı testler sonucu sarıhumma virüsünü bulan, ancak teorisi 20 yıl sonra kabul edilen Kübalı bir bilim adamıdır.

Carlos Juan Finlay sarıhumma hastalığının insandan değil de dişi sivrisinekten bulaştığını ortaya çıkardı. 3 Aralık 1833 yılında doğan 20 Ağustos 1915 yılında hayatını kaybeden büyük doktorun deneyleri maalesef 20 yıl boyunca görmezden gelinmiştir. Doğum günü olan 3 Aralık Amerika'da Amerika Tıp Günü olarak kutlanmaktadır.

Kendisini sürekli tıbbi tartışmaların içerisinde bulan ünlü doktor, 1853 yılında Jefferson Medical College'a katıldı. Sıtma ve sivrisinek arasında bir bağ olduğunu kanıtlayan doktor, 1855 yılında buradan mezun oldu.

Amerika'nın Küba'yı işgal ettiği yılların başı olan 1900 yıllarda Dr. Walter Reed'in Havanaya gidip sarıhumma hastalığı ile ilgili yaptığı araştırmaların gerçeği yansıtmadığını düşünen bilim adamları, Dr. Finlay'ın teorilerine yöneldi ve böylelikle ünlü Kübalı doktorun teorilerinin gerçekliği ortaya çıkmış oldu.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..