Güneş Yanıklarına Dikkat

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Wednesday 26 June 2013 | 08:45

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte kalın giysilerimizden kurtulup yazlık kıyafetlere kavuşmanın ve deniz mevsiminin açılmasının keyfini yaşıyoruz. Denize girmeye başladığımız sıcak yaz günlerinde, bilinçsiz bir şekilde, uzun süreli güneş ışığına maruz kalmak, cildimizde tahmin ettiğimizin üzerinde zararlara yol açıyor. Ozon tabakasında bulunan çatlaklar ve kırılmaların gün geçtikçe artması üzerine, güneş ışınları zararlarının da arttığına değinen uzmanlar, güneş yanıklarının yıllar sonra cilt kanserine dönüşebileceğini söylüyorlar.

Güneş yanığı, cildin, güneşin zararlı ultraviyole ( UV ) ışınlarına uzun süre maruz kalması sonucu oluşan cilt sorunudur. Güneş yanığının ilk aşamasında vücutta kızarıklıklar oluşur. İlk başta ağrı ya da sancı yaratmayan bu kızarıklıklar, ilerleyen zamanlarda şiddetli ağrılara neden olabileceği gibi, geceleri vücutta yüksek ateş yaşanmasına, ilerleyen zamanlarda ise deride güneş yanığı lekelerinin oluşmasına neden olabilir.

Güneş Yanığı Tedavisi :

Güneş yanığının tedavisi, yanığın şiddetine ve derecesine göre değişebilmektedir. Eğer çok şiddetli bir güneş yanığı problemi yaşıyorsanız mutlaka bir doktora başvurmalı ve tıbbi bir yardım almalısınız. Bunun dışında evde kendinizin tedavi edebileceği bir yanma ise yanık kremleri kullanarak ya da bitkisel çözümlerle kendinizi tedavi edebilirsiniz.

İşte size birkaç bitkisel tedavi önerileri :

  1. İçerisinde aloe vera bulunduran nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Aloe Vera bitkisinin nemlendirici etkisinin yanında ferahlatıcı ve yaraları iyileştirici özelliği de bulunmaktadır.
  2. Bol miktarda su tüketmelisiniz. Su vücudun direncini artırıken, yanık olan bölgenin daha hızlı iyileşmesine ve vücudun kendisini daha kısa sürede onarmasına yardımcı olacaktır.
  3. Elma sirkesini yanık olan bölgenin üzerine sürdüğünüz de yanma ve batma hissinin azaldığını göreceksiniz.
  4. Lavanta yağının ağrı giderici ve nemlendirici özelliği de, yanık tedavisinde size çok yardımcı olacaktır.
  5. Zeytinyağını yanık bölgeye sürdüğünüzde, nemlendirici etkisi sayesinde, yanan bölgedeki gerginliği azalttığını göreceksiniz.

Güneş Yanığı Yaşamamak İçin Öneriler :

Vücudunuzun güneşe alışması bakımından, özellikle tatilin ilk günlerinde çok dikkatli olmalısınız. Öğlen saatlerinde güneşe çıkmamaya özen göstermeli, öğleden sonra ise uzun süre direkt güneş ışığının altıda kalmamalısınız. Güneşe çıkmadan önce cilt renginize ve yapınıza uygun güneş koruma kremlerini sürmelisiniz.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..