Laptop bataryanızı daha uzun kullanın

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 29 March 2013 | 01:35

Yeni bir laptop aldınız ve ertesi gün bir yolculuğa çıkacaksınız veya oturdunuz bir yerlerde laptop'ınızın keyfini çıkarmaya çalışıyorsunuz ama bu çok uzun sürmüyor ve deliye dönüyorsunuz. Bir daha mı laptop (dizüstü) diyorsunuz fakat elinizdeki mucizevi aletten bir türlü vazgeçemiyorsunuz. O halde bu yazımda sizlerle paylaşacağım laptop pil ömrü uzatma taktiklerine dikkat.

batarya örnekleri

Neler Yapmalı?

  • Eğer etrafınızda herhangi bir wireless bağlantısı yoksa, ve siz o gün içinde uzaktan internet bağlantısı yapmak istemiyorsanız, wireless'ı kapatın gitsin. Çoğu laptop on-off butonunu kullanıcılarına laptop'ın bir kösesinde sunarken, diğerleri biraz daha uğraşıp bilgisayar ayarlarından wireless'ı kapatmak zorunda kalabilir. Bu arada bluetooth özelliğini de kullanmadığınız takdirde kapalı tutun. Bu ikisi pil seviyesini aşağıya çeken ve ne yazık ki kullanıcıların çokta ciddiye almadığı iki tehtitdir. 
  • Laptop'ınızı uzun bir süre kullanmayacaksanız, sesi iyice kısın veya mümkünse sessiz moduna alın (mute). 
  • Ekran renk ayarını her zaman dengeli kullanın, dışarıda, gayet ışık alan bir yerdeyseniz, renk seviyesini bir iki bar seviyesinde tutmaya özen gösterin. Bu size çok ciddi yarar sağlayacaktır.
  • Bir anda bir çok ekran açıp, farklı farklı işlemlerle uğraşmak yerine, açın bir sayfa yada her neyse ve sadece yapmak istediğiniz tek bir işe odaklanın, bitirin sonra diğer işlerinize devam edin. Aynı anda çoklu işlemler yapmak pile fazladan yük bindirir. 
  • Laptop'ınızın grafik özelliklerinin sınırlarını zorlayan oyunlar, filmler de pile aşırı yük bindirir. 
  • Eğer ufak tefek notlar alıp bunları saklamanız gerekiyorsa, laptop'ınızın ram'ini fazlasıyla yoracak word, excell gibi programlar yerine, daha basit yapışkan notları kullanın mesela. Unutmayın kullandığınız cihazdaki donanımı fazladan çalıştıran her şey pile yük bindirir. 
Aşırı sıcaklara dikkat!!!!!

  • Aşırı sıcaklarda laptop'ınızı ne kullanın ne de şarj edin derim. Direk güneş ışığından cihazınızı uzak tutun, Allah korusun pili boşverin, cihaz patlayabilir bile. Oda sıcaklığı en ideal olanıdır. Bunun yanında aşırı soğuk bir ortamda aynı etkiyi yaratır. 
  • Her laptop'ta mevcut olan enerji tasarruf modlarını kesinlikle kullanın, demek istediğim izin verin cihazınız, kullanım dışı olduğu dakikalarda ekran parlaklığını iyice düşürsün ya da kendini uyku moduna alsın. 
  • Kullanmadığınız takdirde usb araç gereçlerinin, usb farelerin veya herhangi bir harici aletin bilgisayarınıza bağlı olmadığından emin olun 
  • Pili sık aralıklarla şarj edin, uzun süre kullanmadığınızda bile pilinizi belli aralıklarla şarj edin aksi taktirde pili tamamen öldürürsünüz. Zaten dikkatiniz çekecektir, dolu bir pil 2 hafta sonra, elinizi sürmemiş olsanız bile iyiden iyiye boşalmış olacaktır. Buna ek olarak pilinizin giriş yuvasını ve pil üzerindeki yuvaların temizliğinden emin olun. Unutmayın kontak noktaları kirli olursa akım sıkıntılı olacaktır. 
  • Bilgisayarınızın cd/dvd sürücüsü ne kadar dönerse, pil ömrü o kadar sıkıntılı olur. Bunun içinde mümkünse her seferinde bir cd takmak yerine o içeriği hafızaya atın ve laptop üzerinden içeriğinizi izlemeye, dinlemeye devam edin. Basit ve çok etkili bir yöntem daha...
  • Laptonuzu kucağınızda kullanacaksanız bir adet soğutucu edinin fakat unutmayın laptop soğutucu padler usb girişliyse, pilinize yarardan çok zarar gelecektir. 
  • Bunun yanında cihazınızın ısısını iyice artıracak şeylerden uzak durun, örneğin laptop'ınızı alıp bir yastığın üzerinde, yorganın üzerinde veya kısacası havalandırma yuvalarını kapatacak herhangi bir ortam ile temas halinde kullanmayın. Çok ısınan makine çok pil tüketir.
  • Son olarak, siz kullanmasanız da internet arka tarafta çalışmaya devam eder, bu yüzden internet tarayıcılarını kapatın gitsin. 

Dikkat!!!!

Benden size tavsiye pilinizin içindeki enerji sonuna gelene kadar laptop'ınızı kullanın ve ondan sonra şarj etmeye başlayın. Fırsatınız varsa şarj esnasında cihazı kullanmayın. Şarjın ortasında sakın fişi çekmeyin. Tam bitmemiş pili tekrar tekrar şarja takmayın, pilin statiğini bozmayın, bırakın bataryanız önce dolsun.

6 yorum:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bundan 10 sene önce belki de bu aklımıza bile gelmezken, şimdi bende size katılıyorum....

      Delete
  2. saol kardeş

    ReplyDelete
  3. Notebook da yumurta pişer mi demeyin. benim evdeki kuzu bile çevirir

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fanda yaşanan sıkıntılar komik görüntüler oluşturabiliyor, zaman zaman benim laptop'a elimi süremiyorum.....

      Delete

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..