Depremler ve Altın Oluşumu

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Friday 22 March 2013 | 01:42


Yer Kabuğunun çatlaklarından yayılan sıcak materyallerin yardımıyla oluşan mineral birikmeleri değerli madenlerin oluşumuna yol açar, bu bilinen bir gerçek. Ama son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre bu işlem saniyenin onda biri gibi kısa bir sürede gerçekleşebiliyor.

Deprem ve Altın ilişkisi

Depremler sonrası oluşan kimyasal ve fiziksel süreç ile altın (ve bir çok değerli maden) yataklarının oluşumu arasında çok ciddi bir bağlantı var. Düşünün dağları meydana getirebilecek bir yer altı depremi, saniyeler içinde kayaları birbirinden ayırıyor ve hızla düşen basıncın da etkisiyle içerideki sıvılar ani bir şekilde buharlaşıyor!! Alın size tonlarca altın.

O halde altın oluşumu binlerce yıllık bir süreyi kapsar şeklindeki bir yorumu rafa kaldırıyoruz çünkü bu oluşum saniyeler içinde, bir anda gerçekleşiyor.

Altın Nerelerde Saklı ?

Şu anda dünya üzerinde mevcut olan, bilinen altın rezervlerinin üçte birlik bir kısmı yeraltında bulunmaktadır. Bunun bir kısmı madenlerden çıkarılırken, bir kısmı erozyon sonrası nehirlere aktığından, nehir akıntılarından toplanıyor. Geriye kalan yüzde 45 gibi büyük bir bölüm ise Güney Afrika’nın Witwatersrand havzasından elde ediliyor. Belli bir kısım ise depremler sonucu yanardağların derinliklerinde oluşuyor.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..