"Cinnet Gecesi" film eleştirisi

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Saturday 23 March 2013 | 06:55

Yönetmen Alexandre Courtès'in ilk uzun metrajlı filmi Cinnet Gecesi fena bir film değil, kesinlikle izlenebilir ama bence kimsenin korku klasiği olacak kadar iyi değil.




Film Fransız, Belçika ve Amerika ortak yapımı bu da şu anlama geliyor, son dönem konusu birbirini tekrarlayan, ve oldukça sıkıcı Amerikan yapıtlarından oldukça uzakta, daha Avrupa'lı bir film sizi bekliyor.

Kısaca Hikaye

Akıl hastası suçluların barındığı bir akıl hastanesi, şiddetli bir fırtına sonrası ciddi sıkıntılar yaşamaktadır, elektrikler kesik, güç devreleri bozuk ve hastalar öylece ortalıkta ve işin daha kötü yanı o gün almaları gereken uyuşturucu haplar yerlerde. Gözleri dönmüş, iyice hayvani tavırlara bürünmüş hastalar için artık hiç bir engel yok. Devamı için oturun filme bir göz atın derim.

İşte Eleştirilerim


Yaklaşık yarım saat boyunca karakterlere iyi bir aşina oluyorsunuz (sanki biraz sıkıyor) ama filmi izleyenler bilir, gerilim yavaş yavaş tırmanıyor. Özellikle yemek dağıtımı sırasında hastaların bakışları, özellikle bir tanesi size bu herif bir şeyler karıştıracak hissini fazlasıyla veriyor. Filmde ışık oldukça az kullanılmış, bunun bir kaç dezavantajı olabiliyor, mesela çoğu yerde neler olup bitiyor anlamak güç, neyseki bazı sahnelerde bir fener ışığı sayesinde biraz durum netleşiyor, ama filmin çizdiği piskolojik gerilim portresine uyuyor bu az ışık formülü.

Klostrofobik bir duygu ağına giriyorsunuz ki bu kimileri için bir işkence olabilirken kimileri buna bayılır. Filmde birinin ofis telefonunu kullanıp polisle konuştuğu anı hatırlıyorum da, acil durum çağrısı yapan genç ve karşı tarafın bir saate oradayız ifadesi. Ölenin kalanın haddi hesabı yokken, tam da umutların zirve yaptığı bir anda bir saat polis beklemek? Acaba bu bir tür eleştiri mi?

Birde o sapık herifin bitişe çok az kala katır kutur parmağını yemesi ve bundan oldukça haz aldığını gösteren görüntüsü, o kadar korku filmi izledim ama bu başkaydı inanın. Bunun yanında, polislerin siren sesi ve sonrasında mucizevi bir şekilde saniyeler içinde odada beliren insanlar, hiç silah sesi olmaması ve bunun gibi bazı durumlar ne kadar can sıkıcı olsa da bence bu filmi izleyin.



 Cinnet Gecesi (The Incident) fragman

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..