Bilişsel fonksiyonları geliştirme

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Tuesday 19 March 2013 | 14:48

Yaşla birlikte oluşan hafıza sorunu malumunuz, belli bir yaştan sonra, özellikle orta yaş sonrası, on dakika önce koyduğu anahtarların yerini unutan, en yakın arkadaşının ismi hatırına gelmeyen, bir çok önemli detayı saniyeler içinde unutuveren insanlara rastlamışsınızdır.



Aslında çok masun görünse de, bu gibi durumlar sizleri sosyal anlamda çok ciddi sıkıntılara sokabilir, iş hayatınızı tehlikeye sokabilir. Peki bu durumu bir şekilde tamamen durduramazsak da, geriletebilir miyiz? Cevabı kesinlikle evet! Beyin de, kas yapımız gibi belirli egzersizlerle belli fonksiyonlarını dinç tutabilir. Zihinsel alıştırmalar, çalışmalar bu işte çok önemlidir. Zeka çoğu zaman kalıtsal gibi görünse de ciddi çaba sarf ettiğiniz sürece, zihindeki belirli süreçler fazlasıyla gelişme gösterebilir.

Geçenlerde ilginç bir yazı okudum, yazı insanların bilişsel fonksiyonlarını geliştirmelerine, keskinleştirmelerine yarayan bir zihin geliştirme programından bahsediyordu. Programın adı Lumosity, Stanford Üniversitesi'nden sinir bilimi ve bilişsel piskoloji'nin önde gelenleri el atmış bu işe. Egzersizler online tabanlı ve amaçlanan, sistematik bir şekilde hafızanın ve dikkat becerilerinin gelişimi. Program online tabanlı olduğundan, verilerin analizi, derlenmesi, dönüt işlemleri oldukça hızlı ve kaliteli. Yine programın güzel bir yanı size sunduğu zihin egzersizlerinin sürekli kendini yenilemesi. Kaslarını geliştirme çabası içinde olanlar bilirler, ağırlıkları aynı tutarsanız hiç bir gelişme sağlayamazsınız, aksine bir süre sonra elinizdekinden de olabilirsiniz. İşte tam bu noktada beynin de bir kas yapısı olduğunu unutmazsanız, sürekli modifiye olan egzersiz gruplarının ne kadar önem arz ettiğini kestirebilirsiniz. Beyin boş bırakmaya gelmez.

Yapılan analizlere, klinik testlere göre Lumosity gerçekten işe yarıyor. Bir grup öğrenci üzerinde yapılan araştırmalara göre programa dahil olan grubun matematik notlarında ciddi bir yüzde artışı (%34) gözlemlenmiş. İlginç bir program, oldukça başarılı olduklarını iddia eden bir grup ve pek çok ücretsiz oyun, egzersiz. Uygulamanın dili ingilizce ama bu sizi korkutmasın, ben ücretsiz denemelerine katıldım, inanılmaz keyifli ve bence oldukça yararlı.......

Bol bol ingilizce okuma yapacağınız için bir şekilde İngilizce beceriniz de aktif olacaktır.

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..