SAĞLIKLI DİYET NASIL YAPILIR?

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 3 February 2013 | 08:13

Bayanlar olarak çoğumuzun yaşamında diyet yapmak çok sık karşılaşılan bir durumdur. Çoğunlukla estetik kaygılara kapılıp, vücudumuzun herhangi bir yerini beğenmiyor, fazla olan 1 kiloyu gözümüzde büyütüp sanki 10 kiloluk bir fazlaymış gibi düşünebiliyoruz. Tabiki kimse fazla kilolarla dolaşmak istemez. Zaten sağlık olarak düşünüldüğünde de obezite çağımızın çok önemli problemleri arasında yer almaktadır. Kişinin istediği kiloya inebilmesi ve aynaya baktığında vücudunu güzel hissetmesi, psikolojik olarak kendisine güven gelmesine ve kendisini daha güzel hissetmesine neden olur. Şunu unutmamak lazım ki, kendisine güvenen insanın sosyal ilişkileri güvenmeyenlere göre daha kuvvetlidir.
Diyet yapılırken dikkat edilmesi gereken hususları göz ardı etmemeliyiz.

Kişi zayıf  olmak isterken sağlığını kaybetmemeli. Kişinin bünyesine uygun olmayan ve dikkatsiz bir şekilde hazırlanan diyet listeleri uzun vadede ciddi sağlık problemlerine neden oluyor. Özellikle ergenlik çağında yapılan şok diyetler, büyüme ve gelişmede duraklama, düzensiz ve geç adet görme, konsantrasyon eksikliği gibi problemlere neden olabiliyor. Aynı zamanda bilinçsiz yapılan diyetlerin, kabızlık, saç dökülmesi, kansızlık, ciltte kuruluk gibi sağlık problemlerine neden olduğu uzmanlar tarafından açıklanan problemlerdir.Sağlıklı olmak formda kalmakla doğru orantılıdır. Fakat formda kalmak illaki diyet yapmak manasına gelmez. Peki diyet yaparken nelere dikkat etmeliyiz, sağlıklı diyet nasıl yapılır?

1- Sağlıklı diyet yapmak için mutlaka bir diyetisyen ile görüşün.
2- Meyve ve sebzeleri taze olarak ve zamanında tüketin.
3- Yemekleri kızartmak ya da kavurmak yerine haşlama ya da ızgara olarak pişirip tüketin.
4- Öğünlerinizi atlamayın. Günde 5 öğün yemek yiyin. Öğünlerinizde porsiyonlarınızın küçük olmasına dikkat edin.
5- Günde en az 2 litre su için.
6- Sabahları kahvaltınızı mutlaka yapın.
7- Haftada en az üç gün 30 - 40 dk. arası yürüyüş yapın.
8- Eğer imkanınız varsa hata 3 gün egzersiz yapın.
9- Protein ağırlıklı beslenin.
10-Diyet yapmak uğruna vücudunuzu saatlerce aç bırakmayın. Unutmayın ki, diyet yaptığınızda vücudunuz yiyecek kıtlığı çektiğinizi düşünüyor. Onun için de savunma mekanizması harekete geçiyor ve metabolizmayı yavaşlatıyor.
12- Akşam saat 8 den sonra bir şey yememeye dikkat edin.
13- Uygulayacağınız diyet listesini uzman bir diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlatın.
14- Düzenli olarak egzersiz yapın.


0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..