Dekstrometorfan karışımlı şuruplar toplatılıyor !!!!

Yazar http://bilginti.blogspot.com/ on Sunday 17 February 2013 | 04:53





Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) resmi sitesinde yer alan habere göre 'dekstrometorfan' içeren öksürük şuruplarının kullanımına bağlı olabilecek ölümler ve çok ciddi yan etkiler görülmüştür.

Sağlık Bakanlığı ise olayla ilgili gerekli mercilere acil kodla yazılar gönderdi ve olayın ciddiye alınması konusunda ciddi bir adım attı. Bu merciler arasında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türk Eczacılar Birliği, İlaç Endüstri İşverenler Sendikası, Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği, ve ilgili ilaç firmaları yer almaktadır. Umarım olayın ne kadar ciddi olduğunun farkındasınızdır. Bu bilgilendirme mesajında ölümlere ve bütün bu kaosa sebep olan şeyin  ’Levometorfan ile kontamine dekstrometorfan’ içeren öksürük şurupları olduğu belirtildi.

Risk grubundaki öksürük şuruplarındaki bu etken maddelerin Hindistan'dan ithal edildiği ve ülkemizde bu etken maddelerin şuruplarda kullanılmadığı da söylenenler arasında.

Şimdi size bu etken maddeyi içeren şurupların bir listesini yazmak istiyorum. Ben evimde 2 adet bu isimde şurup buldum ve hemen imha ettim, ama bu demek değil ki sizde aynısını yapmak zorundasınız. Karar sizin, doktorunuza danışmadan hiç bir eylemde bulunmayın. Bu yazdıklarımın çoğu bir iddiadan öteye gitmeyebilir ama sizde biliyorsunuz ki Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı ciddiye alınması gereken iki kurum. İşte o liste;


ACTIDEM (Şurup)
BENAFED (Şurup)
BENICAL (Şurup)
BENICAL COLD (Lak Tablet)
BRONKAR-A (Şurup)
DEFEKS (Şurup)
DEKSAN (Şurup)
DORFAN (Şurup)
METORFAN (Draje)
RHINOTUSSAL Mikropellet Kapsül
RHINOTUSSAL Süspansiyon
TRİATÜS (Şurup)
TYLOL Cold (Şurup)
VICKS Medinait (Şurup)
VICKS Vapodry (Şurup)

0 yorum:

Post a Comment

 
Copyright © 2013. Bilginti - Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalama yapılamaz!..